Как се ражда цунамито

Как се ражда цунамито

Една от най-страшните последици от морските земетресение са гигантските вълни, известни като цунами, които помитат всичко по пътя си.

До ден днешен учените не могат да отговорят на въпроса защо понякога цунамито възниква, а друг път – не. Смята се, че цунамито възниква заради много причини. Произходът на самата дума е японски и е симбиоза от думите „цу” – залив и „нами” – вълна.

Много често цунамито се появява не заради подводно земетресение, а заради изригване на океаничен вулкан, като например цунамито, образувало се след изригването на вулкана Кракатау през 1883 година, убило над 36 хиляди човека.

Цунами може да възникне и заради подводни свлачища, както се е случило в Нова Гвинея през 1998 година, а също така заради промени в атмосферното налягане над океана, което често се случва в района на Балеарските острови.

Когато обаче цунамито се случва заради подводно земетресение край океански остров, това обикновено е с епицентър на земетресението, който се намира близо до повърхността на дъното.

Какво точно кара водата да се превърне в огромна стена? При подводните земетресения участъци от земната кора се деформират – някои се свиват, други се свличат върху „съседите” си, с което се променя площта и формата на повърхността на определен район от морското дъно.

Заради малката свиваемост на водата и бързината на процеса на деформиране на тези участъци на дъното опиращият се върху тях воден стълб се премества, без да се разтече, в резултата на което върху повърхността на океана се образува водно възвишение.

Цунами

Образувалото се смущение във водните слоеве преминава в движения на водните маси, а това всъщност са известните на всички цунами, които се движат с много висока скорост – от 50 до 1000 километра в час.

Едно подводно земетресение може да породи няколко цунамита, като между тях могат да мине повече от час. Получава се, че по логиката на нещата всяко подводно земетресение трябва да поражда поне едно цунами.

Затова учените трябва да правят прогнозите си, като се базират върху фактите на регистрация на тектонични колебания в по-опасните места на океанското дъно.

Но не всичко е така просто. Според учените понякога мощни земетресения на океанското дъно изобщо не пораждат цунами. И обратно – понякога съвсем малко разместване на земната кора предизвиква гигантска вълна на повърхността на океана.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
анонимен
анонимен
15.08.2013 11:19
цунамитата са ми интересн .
1
0