sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Архангел Михаил вади душата от починалия

Архангел Михаил вади душата от починалия

Архангел Михаил вади душата от починалия
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На днешния ден православната църква почита Арахангеловден. Именяци са Ангел, Ангелина, Михаил, Гавраил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил...

В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден (26 октомври).

Според легендата на този ден бил поделен света. На свети Рангел, един от шестимата братя-юнаци, при подялбата се паднали мъртвите. В почти всички райони на страната се прави курбан за светеца, пекат се обредни хлябове. Най-често те се наричат Рангелово блюдо, Рангелов ляп.

Според народни вярвания Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. Затова народът го нарича още Вадидушник или Душевадник. Той отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдното.

Там го очаква Свети Петър и двамата решавата къде да отпратят душата - в райската градина или във врящия казан на пъкъла.

Обичаят повелява най-възрастният в семейството да чупи обредния хляб на кръст, да го полее с вино, след което да благославя: "Свети Архангеле, св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана".

С Архангеловден е свързана и една от най-големите задушници през годината, така наречената Рангелова Задушница. Тя е задължителна, последна среща с душите на мъртвите преди зимата, която ще прекарат далече от земята.

На този ден се служи тържествена литургия в църквата. На много места из страната се организират селски сборове, правят се служби за здраве.

Архангел Михаил е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората.

Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. Народната вяра представя светеца като страведлив и състрадателен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
милета ценова
милета ценова
09.01.2012 11:54
всицко написано в страницата е интересно но доколко то е в саответствие с Библиата ? когато отправаме молитвикамнесто или некои разлицен от Христос -насиа спасител-това ненамалиава ли силата на благодатта на Бога-творец,знаем ,Тои е Бог ревнив,а и по-свиат от него нема (извинете за гресното писане,надиавам се да разберете смисала на вапроса ми и да ми отговорите )
1
0
Ina Kalinova
Ina Kalinova
06.05.2020 10:01
Ще ти отговоря с огромно удоволствие!
Михаил означава "Като Бог" и "Близо до Бог" от Староиврит. Той е пръв любимец Божии от Архангелите Войни, борещи се срещу Сатана, срещу Мрака, срещу всичко Зло и Несправедливо. Той е първият, който се застъпва за хората, когато Сатана, известен още като "Падналият" е все още Ангел Небесен и толкова много мрази нас, хората, и ревнува от Любовта, която Всевишния Отец изпитва към нас, въпреки многото ни недостатъци и се опълчва срещу Отца, искайки да се откаже от нас и да ни погуби. "Падналият" повежда съмъшленици сред едни от най-видните Ангели и възстава срещу Отца с невиждана наглост, питайки го "Как смее да обича тези Маймуни хората повече от тях, Ангелите?" Тогава Михаил пръв застава в наша защита и му дава добър и запомнящ се Урок, а Бог го изхвърля от Божието Царство, отнемайки му крилете и пращайки го в Огньовете Адски, там да е Цар.
Отца обича Михаил с Любов Неизмерима. Той само би се радвал да види, че и Хората го обичат!
Можете и е редно да се молите на Архангел Михаил, когато усещате, че Зли, Нечисти Сили ви заплашват, когато се страхувате от лоши хора, от мрака във всичките му форми, когато се нуждаете от защита, закрила, както вие, така и домът ви и близките ви.
И Повярвайте ми, Бог не ще ви съди за това! Всичко е в съответствие с Библията и Християнството!
Бъдете Благословена!
0
0