Архангел Михаил вади душата от починалия

Архангел Михаил вади душата от починалия

На днешния ден православната църква почита Арахангеловден. Именяци са Ангел, Ангелина, Михаил, Гавраил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил...

В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден (26 октомври).

Според легендата на този ден бил поделен света. На свети Рангел, един от шестимата братя-юнаци, при подялбата се паднали мъртвите. В почти всички райони на страната се прави курбан за светеца, пекат се обредни хлябове. Най-често те се наричат Рангелово блюдо, Рангелов ляп.

Според народни вярвания Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. Затова народът го нарича още Вадидушник или Душевадник. Той отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдното.

Там го очаква Свети Петър и двамата решавата къде да отпратят душата - в райската градина или във врящия казан на пъкъла.

Обичаят повелява най-възрастният в семейството да чупи обредния хляб на кръст, да го полее с вино, след което да благославя: "Свети Архангеле, св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана".

С Архангеловден е свързана и една от най-големите задушници през годината, така наречената Рангелова Задушница. Тя е задължителна, последна среща с душите на мъртвите преди зимата, която ще прекарат далече от земята.

На този ден се служи тържествена литургия в църквата. На много места из страната се организират селски сборове, правят се служби за здраве.

Архангел Михаил е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората.

Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. Народната вяра представя светеца като страведлив и състрадателен.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
милета ценова
милета ценова
09.01.2012 11:54
всицко написано в страницата е интересно но доколко то е в саответствие с Библиата ? когато отправаме молитвикамнесто или некои разлицен от Христос -насиа спасител-това ненамалиава ли силата на благодатта на Бога-творец,знаем ,Тои е Бог ревнив,а и по-свиат от него нема (извинете за гресното писане,надиавам се да разберете смисала на вапроса ми и да ми отговорите )
1
0