sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Четенето на сънища и мисли вече е възможно

Четенето на сънища и мисли вече е възможно

Четенето на сънища и мисли вече е възможно

Какво ще кажете, ако вече се е намерил способ, чрез който да бъдат разшифровани сънищата - тези, които много често предсказват бъдещето на човек? !

Американски изследователи твърдят, че вече са открили начин, чрез който да разбират процеса на съновиденията, ъобщава ВВС.

От началото на своето съществуване човечеството се вълнува от тайнството на сънища и векове наред хората са се опитвали да ги тълкуват. Древните египтяни са смятали, че сънят е послание, което идва от Боговете. А досега единственият начин, чрез който хората можеха да "виждат" в сънищата, че чрез разказа на самия сънуващ.

Ръководител на проекта е д-р Моран Сърф. Той и екипът му си поставили за цел създаването на уред, който би позволил на психолозите да запечатат съня с помощта на електронни картинки на мозъчната дейност.

"Никой не знае точно защо хората виждат картини насън. Един от главните въпроси е къде възниква съновидението? ", казва д-р Сърф.

Учените основали изводите си на първоначални изследвания, които свидетелстват, че активността на индивидуалните мозъчни клетки или неврони, се асоциира с определени предмети или образи. С по-прости думи, в хода на експеримента станало ясно, че когато доброволецът мисли за Мерилин Монро, в мозъка му се активизира конкретен неврон.

Д-р Сърф и колегите му експеримента показвали различни картинки на участниците. Успели да изолират неврони, отговарящи за определени образи и понятия, които във всеки конкретен случай били обобщавани в индивидуална база данни.

Накрая, наблюдавайки как и в каква последователност се активират конкретните неврони, учените получили възможност да "четат мислите" на доброволците.

Д-р Сърф все пак обаче е реалист и е откровен, че създаването на машина за запис на сънища все още е далеч. Според учения следващата стъпка ще е разглеждането на съня отстрани: наблюдаването му в реално време, докато спящият сънува.

Засега друг проблем на метода е в това, че за наблюдението на активността на невроните е необходимо хирургическо имплантиране в мозъка на специални електроди. Но според д-р Сърф сензорните технологии се развиват с такива темпове, че скоро дейността на мозъка ще може да се наблюдава без хирургическа намеса.

"Би било забележително, ако можем да четем мислите на хората, които не могат да общуват с нас по друг начин, например ако са в кома. Ако дадем воля на въображението, дори е трудно да си представим докъде можем да стигнем, ако успеем да получим достъп до зрителните образи, възникващи в човешката глава. Например, вместо да напишем послание, просто можем да си го въобразим или, обратно – да си представим потока получена информация", казва д-р Сърф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
23.03.2015 22:23
Тия учени се изявяват като глупаци, хватката е не да изследваш мозъка докато сънуваш, а да промениш вътршния свят на съня да поемеш контрола, колкото до предаването на мисли по телепатия, аборигените живеещи в стада го правят разказвайки си цели истории един на друг, и потдържайки връзка по този начин винаги имат информация ако някой от групата е в беда. За аборигените света на съня е истинския свят, а дневния живот е сън чрез кйто променя истинския си свят.
0
0
скини
скини
01.05.2013 19:07
До сега единственото наистина лично място беше милълта. Мисля че това ново откритие 100% ще се намери някой да го ползва за да научи каквото си поиска.
1
0
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
21.02.2014 18:19
Затова предсказват уродообразното същество,в което ще заприлича човек.
0
0
08.12.2010 22:09
Аз съм учуден от факта, че учени от гореспоменатия текст не осъзнават реалноста, а тя е, че човек без каквито и да е технологии може да види, чуе т.е.усети нечии мисли, чувства, та дори и сънища. Разбира се, че днес това е малко разпространено(имам в предвит, че малко хора имат достъп до подобна информация и усещания), но въпреки това си остава факт, който науката тепърва ще доказва. А що се отнася до възможностите след това, те са безкрайни.
0
0
J.Simeonova
J.Simeonova
01.11.2010 14:22
Преди години сънувах много красив, странен сън. Вървях в поле с много цъфнали разноцветни цветя, лек ветрец ме галеше по цялото тяло и ми развяваше косите. Погледнах небето, ясно, без нито едно облаче. Изведнъж хоризонта започна да порозовява, появиха се и други цветове. Накрая се оформи голям многоцветен образ на Бог. Стоях онемяла. Постепенно образът започна да избледнява и изчезна. Събудих се. Никой не може да ми даде обяснение на съня. Остана един красив спомен и до днес.
0
0