Животни с имена на чудовища

Животни с имена на чудовища

Всеки народ има легенди за чудовища и според психолозите и биолозите тези легенди не възникват от въздуха. Те имат свое логично обяснение, което се дължи на представители на животинския свят.

Някои от страховитите черти, които хората свързват само с чудовища, са присъщи и на съвременните животни, затова на някои от тях са наречени с ужасяващи имена.

Рибата Дракула гордо носи това страховито име, въпреки че дължината й е под 2.5 сантиметра. Латинското й име е Danionella Dracula и естествената й среда е крайбрежието на Бирма.

Предните зъби на тази малка рибка много напомнят вампирски зъби, но това всъщност дори не са зъби, а издадени напред кости. Мъжкарите на рибата Дракула използват тези кости, когато се бият за женска, но не смучат кръв с тях.

Животни с имена на чудовища

Тасманийският дявол, известен в научните среди като Sarcophilus harrisii, дължи името си на способността си да крещи ужасяващо, както и заради черната си козина и проклетия си характер.

Ракът Йети, който живее в дълбините на Тихия Океан, е известен на океанолозите като Kiwa hirsute. Името си той е получил заради пухкавия си вид, което напомня за гъстата козина на снежния човек Йети. Всъщност този пух са миниатюрни пипалца, с които ракът лови жертвите си.

Франкенрибата, която е наречена така по името на един от най-известните чудовищни литературни герои – Франкенщайн, всъщност е генномодифицирана сьомга.

Тя расте два пъти по-бързо от събратята си, които живеят в естествена среда. Контролните органи по качеството на храните твърдят, че рибата е годна за ядене и не нанася вреда на околната среда.

Прилепът-вампир живее в Америка и наистина прилича на вампир. Трите вида прилепи вампири се хранят с кръв, а жертвите им обикновено са дребни бозайници.

Всъщност прилепът-вампир не смуче кръвта на жертвата си, а разкъсва кожата й и лочи кръвта, която тече. За да не се съсирва кръвта, прилепът-вампир предотвратява този процес със специален фермент, който се съдържа в слюнката му.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
десислава
десислава
26.07.2014 13:35
лал
0
0