sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учен отмени 2012

Учен отмени 2012

Учен отмени 2012

Календарът на маите не свършва на 21 декември 2012 година, а поне шестдесет дни по-късно. Това твърди ученият Жерардо Алдана от Калифорнийския университет.

Известно е, че маите, живяли на територията на Централна Америка от второто хилядолетие преди нашата ера, са имали собствена календарна система, основана на астрономически събития, тъй като маите са били много добри астрономи.

Един от създадените от тях календар, който отбелязва големи промеждутъци от времето, наречен Дългото броене, има край – в него се побират само 5126 години. Дългото броене започва от 3114 г. преди нашата ера по грегорианския календар.

Календарът на маите не може да пасне изцяло с грегорианския календар и за да съотнесат двата календара, учените разработили няколко алгоритъма за това. В един от най-популярните алгоритми се използва така наречената константа GMT – корелационен фактор, който носи инициалите на изобретилите го учени.

За да изчислят тази константа, учените се ориентирали по случилите се в древността астрономически събития, документирани както от маите, така и от жителите на Стария свят.

Алдана доказва, че едно от тези астрономически събития просто е било неправилно интерпретирано. Според мнението на учения това, което създателите на константата GMT са описали като изгрева на Венера, може на практика да е било падане на метеорит.

Ако предположението на учения се окаже вярно, то разликата между календара на маите и грегорианския календар ще е не по-малко от 60 дни. Независимо дали изводите на учения ще бъдат потвърдени, никъде не е казано, че края на календарите на маите съответства на края на света.

Учен отмени 2012

Още повече, че някои учени предполагат, че Дългото броене на практика е било циклично – след приключване на един цикъл на времето е започвал следващият.

Самите маи никъде не споменават, че краят на календара им означава край на всичко живо на планетата. Неотдавна учени откриха, че маите са били толкова напред в техниката, че дори си правели водопроводи под налягане, за да почистват тоалетните си.

Археолозите са открили в град Паленке акведукти, които са построени под ъгъл, за разлика от останалите хоризонтални акведукти. Освен това странните акведукти се стесняват към края си.

Според учените подобна конструкция е създавала налягане, достатъчно за изригването на шестметров фонтан. Освен това налягането, според археолозите, е могло да се използва за тоалетните в дворците, за да могат те да функционират като съвременните тоалетни с казанчета.

Доскоро се смяташе, че водопроводът е бил въведен за пръв път в Южна Америка от испанци през шестнадесети век. Новооткритият акведукт обаче е построен през 750-тата година преди новата ера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
анонимчетУ
анонимчетУ
16.12.2012 18:55
супер! още 5 дена до КРЯТ НА СВЕТА! или Големият СЪД!!! (за к'во ли ша ни съдят???)
7
0
jesy
jesy
04.02.2012 19:36
никоѝ не може да оточни краѝат на света,само един единствен бог ако знаехме кога ще умрем щяхме да си копаем сами гроба !бог не може да ни търпи вече от греховете ни тои иска от нас само едно да повярваме в него а не да му се подиграваме и да грешиме ние искаме всичко от бога а ние какво му даваме ние не знаеме един към друг как да се отнасваме!!!
0
0
минкова
минкова
18.01.2012 02:07
Краси уважавам твоята вяра всеки си има по една,това е начин да живееш по лесно но ние самите сме богове и това го доказва развитието на човечеството и ние ще решаваме как да живеем във бъдещето, дали то ще бъде по добро или не.Но човешкият ум е ненаситен и ще продължава да работи за подобрението на самия себе си за покоряването на други светове и цивилизации.Човек трябва да вярва в своя Бог не на Попове,църкви да се прекланя на камъни ,да погледне много добре около себе си и ще види че не сам около него е пълно с живот,различни видове и те се съобразяват с човека защото той е на върха.
0
0
didi
didi
08.01.2012 20:38
toia da xvane da se pregleda,kraiat na tova tupo chovvechestvo dori zakusnia...vsiaka sekunda planetata se unishtizava I RAZGRABVA ZA DA SE PECHELI...kolkoto do tezi curkvi 99%ot tiax sa svurtalishta na sumiat diavol...zashtoto kazete KAKVO NAPRAVIXA TE ZA TAZI PLANETA KOIATO KAZVAT CHE IA E NAPRAVIL GOSROD-OTGOVOR ABSOLUTNO NISHTO VSICHKI GADNI POPOVE I ARXEPISKOPI GLEDAT SAMO KAK DA SI KUPIAT NOV JIP ZA DA ZAMURSIAVAT VUZDUXA,I SI SUBIRAT MILIONITE...AKO TE BIAXA DUMATA NA GOSPOD TO SHTIAXA DA SE NADIGNAT NA REVOLUCIA ZA DA SE SPASI PLANETATA OT TEZI OTROVI I GADOSTI...A KOLKOTO DO 2012 TIA E GODINATA NA OTMUSHTENIETO NA ZEMIATA KUM CHOVEKA KOITO IA UBIVASHE NEPREKUSNATO,GODINATA VUV KOIATO PONE TOVA SE RADVAM ,VSICHKI GADOVE SHTE SI PLATIAT ZA PRESTUPLENIATA SI KUM PRIRODATA...........!
0
0
йоги
йоги
17.01.2011 11:42
Първо Библията е писана от хора. Второ няма как да докажем, че този или онзи са говорили с бога и всичко в нея е истина и факт. Имам един въпрос, ако Бог е навсякъде за какво са тия църкви и катедрали, стига сте мислили простотии, няма богове, поне не и тия в които вярвате. Всеки си носи своя бог, дух в себе си, ако си добър и той е добър, ако си зъл, и бога ти е зъл. Има ли НЛО няма ли, духове, гноми, тинтири минтири. Всеки да вярва в каквото иска, ама да не е кон с капаци, всеки търси истината, а някой отдават целия си живот на това. Поне им бъдете малко благодарни и не ги корете.
0
0
Аз
Аз
03.01.2011 01:12
Учен отмени 2012 колко глупаво звучи, сякаш края на света зависи от някой и този някой може да си променя решението когато си иска, един път 2000-та година, след това 2012. Четох и други дати, ама вече не ги помня. Това са пълни глупости според мен и никой не може да каже точно кога ще дойде края.
0
0
красимира
красимира
11.11.2010 15:44
Точно това е проблемът, че хората вярват само и единствено на това, което виждат и докосват. Ограничават се до там и толкова, а не отварят наистина сърцата си за доброто. Както и да е, не желая да променям мисленето на никой. Щом мислиш, че тук намираш някакви истини, така да бъде.Не искам да влизам в безсмислени спорове. А библията не им трябва само на свещенниците, а на всички нас. Просто само и единствено за наше добро. Не е толкова невъзможно значи да повярваш в нещо, което не можеш да видиш и усетиш, щом хората са склонни да повярват на баячки, екстрасенси, черни магии, задгобни животи, духове и т.н. На такива неща иначе се вярва, а на истината не. И библията е писана от човешка ръка да, но не е измислена от хората. Обещавам, че ще се задълбоча в този въпрос и ще разбера точно как стоят нещата. Сега не искам да коментирам нещо, което не знам със сигурност.
0
0
реалиста
реалиста
10.11.2010 22:08
Това, че ти вярваш в бог-добре, но аз предпочитам да чета, да видя, да докосна. Мисля, че сред цялата информация има доста истини. Красимира, как да вярвам сляпо на бог след като библията е писана от хора, не от него. Така, че вярвай в доброто, а остави библията на свещениците, на тях им трябва повече. Харесвам статиите в този сайт, научавам много неща, верни и не дотам приемливи. Ти сама избери на кой да вярваш, все пак е наука а не библия.
0
0