Вселената гине чак след 3.7 млрд. години

Вселената гине чак след 3.7 млрд. години

Дишайте спокойно! Вселената, към която принадлежи и нашата планета Земя, може и да спре да съществува, но след около 3.7 милиарда години.

Успокоителната вест дойде от американски и японски астрофизици. Те поставят под въпрос възприетата от повечето космолози теория за вечно разширяване на единството пространство - времето.

"Светът няма да свърши по наше време, но има 50% вероятност това да стане през следващите 3.7 милиарда години", твърдят учените, цитирани от АФП.

Някои методи и хипотези, използвани отдавна от астрофизиците, и най-вече произволната граница на времето за изчисляване на вероятността Вселената да съществува до безкрайност, води всъщност до извода, че времето ще свърши, изтъкват специлистите.

"Тази времева граница, приета единствено като средство за статистически изчисления, се държи всъщност - независимо дали искаме или не - като реално физическо явление", обяснява Рафаел Бусо. Д-р Бусо е астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли.

Общоприетата теория гласи, че Вселената е възникнала при Големия взрив. Това се е случило преди около 13.7 милиарда години. Вселената продължава да се разширява със скорост, ускоряваща се експоненциално, тласкана от енергията на вакуума, и така до безкрай.

"Много важно е да се разбере, че ние не изразяваме убеденост в заключението, че времето ще свърши, но не можем да изключим възможността това да се случи", уточнява Бусо.

"Изводът на американските и японските ми колеги е погрешен", обаче смята астрофизикът Чарлз Лайнуивър от обсерватория "Стромло" на Австралийския национален университет.

"Средната продължителност на живота, който остава на Вселената, произтича от факта, че той въвежда известна граница на времето, за да получи допустима вероятност в модела си", казва Лайнуивър пред американската телевизия Ей Би Си.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Астро
Астро
23.12.2013 10:52
Ами не знам дали да се съглася или не...Още преди много време хората са казали, че няма вечни неща и смятам, че дори и Вселената не прави изключение. Ами това може да е поредното възраждане. Ами ако Големият взрив, за когото говорим не е първият? Има хиляди въпроси, чиито отговори не ще намерим и точно затова живота е тръпка. Защото 99% от него е мистерия. Така че...Хубав ден!
2
0
valka
valka
14.09.2013 22:24
Тъй или иначе ще се мре...да не затормозяваме малките си мозъчета с такива факти! За какво мислите е телевизията..още едно средство да забравим какво ни очаква в бъдещето (смърт)..все пак сме хора,нали!
0
0