Лъжата ни кара да се чувстваме мръсни

Лъжата ни кара да се чувстваме мръсни

Американски учени твърдят, че лъжата предизвиква у човек натрапчиво, макар и необяснимо желание възможно най-бързо да измие ръцете си или да изплакне устата си.

Спайк Лий, докторант в Университета Мичиган твърди, че като искат да измият ръцете или устата си, хората мислят за абстрактните понятия на моралната чистота през конкретни действия, свързани с физическата чистота.

По време на изследването учените помолили осемдесет и седем студенти да изиграят ролята на адвокат, който има нужда да получи повишение, като изиграе лош номер на конкурента си, а след това му остави съобщение на гласовата поща.

Участниците трябвало да излъжат, че не могат никъде да намерят документите на Крис, и така да успеят да го лишат от желаното от него работно място.

Лъжата ни кара да се чувстваме мръсни

Те можели да кажат и че документите никога не са били изгубвани. След това студентите били помолени да оценят привлекателността на различни видове продукти.

Сред тях били вода за изплакване на уста, както и дезинфектант за ръце. Психолози от университета твърдят, че хората, които лъгали по толефона, като оставяли лъжливи злоумишлени съобщения на гласовата поща, след това имали натрапчивото желание да използват вода за изплакване на уста.

Те дори били готови да платят повече от тези, които трябвало да лъжат, като използват електронна поща. Последните пък много искали да използват дезинфектант за ръце.

Студентите, които изобщо не лъгали, а предпочели да кажат истината, макар да рискуват Крис да бъде взет вместо тях на работа, изобщо не проявили желание да плакнат устата си или да мият ръцете си.

Според учените желанието на студентите да се измият по някакъв начин веднага след като са излъгали е обяснимо, защото по този начин те искат да се отърват от спомена за лъжата, като се изчистят по някакъв начин.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лина
Лина
12.10.2010 11:40
Познавам достатъчно хора, които след като излъжат се чувстват щастливи. А аз по принцип си мия доста често ръцете и съм една от малкото, които лъже без да има някаква изгода. Не се чувствам по-добре или по-зле от това. Примерно видя някой познат, кажа му добър ден. Не му пожелавам вътрешно добър ден и лош не му пожелавам, защото ми е абсолютно безразличен(на). Ако му се случи нещо лошо, бих изпитала съчувствие, но не бих си го сложила много на сърцето. Официално казването на добър ден се води за лъжа, ако наистина не го мислиш. Но пък от друга страна, ако не го кажеш си зле възпитан, така че ще си мия ръцете.
0
0
Ема
Ема
05.02.2015 07:28
Може би да излъжем е по-добре, отколкото да изливаме омраза, умора и объркване в света, но... може би по-добре са преразгледаме вътрешния си мир. Чиста душа - чист свят.
0
0