Изобретения, които погубиха изобретателите си

Изобретения, които погубиха изобретателите си

Преди броени дни загина Джими Хеделсен, собственик на мощна бритаска компания. Тя е известна с производството на двуколесни скутери. Хеделсен загива, като пада от скала, докато кара такъв скутер. Според много хора това е истинска ирония на съдбата.

Прочутият илюзионист Хари Худини, който загива през 1926 година, става жертва на фокусите си. Преди да излезе на сцената, няколко студенти го помолили да им покаже номера, в който го бият, но той не получава наранявания.

Това било напълно достатъчно да съсипе окончателно възпаления апендицит на илюзиониста. Лекарите не успели да го спасят и той бил погребан в сандъка, в който демонстрирал прочутия си номер с връзването и хвърлянето в морето.

Мария Кюри – първата жена, получила Нобелова награда, е и първият учен, който е получил две Нобелови премии. Тя е известна с откритието на радий и полоний – радиоактивни вещества.

Изобретения, които погубиха изобретателите си

През целия си съзнателен живот Кюри постояно е ровела в радиоактивни материали и постепенно здравословното й състояние се влошило. Тя си отишла от този свят на 66 години от апластична анемия, която е била предизвикана от радиацията.

Томас Андрюс, който е един от създателите на Титаник, е бил на борда му по време на първото и единственото пътешествие на този прочут кораб. Андрюс не успял да се спаси.

Хораций Лоусън Хънли, известен през деветнадесети век законодател, адвокат и морски инженер, е изобретател на подводницата. Но изобретението му не било никак безопасно – по време на първото изпитание загинали пет от деветимата на борда. При втория опит загинали всички, сред тях и самият изобретател.

Александър Богданов, загинал през 1928 година, е създател на революционното лечение – преливане на кръвта. Първоначалната му идея била, че преливането на кръв е нещо като еликсир на младостта. Той преминал през тази процедура успешно 11 пъти, но на дванадесетия не успял.

Уилям Бълок е изобретател на ротационната печатна машина, която позволява да се печата върху безкрайна хартиена лента. Кракът на Бълок случайно попада в машината, това води до инфекция, гангрена и смъртта на създателя на техническото нововъдение.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
123
123
12.04.2013 22:40
Лилянче удивително некомпетентна си.
0
0
Тенева
Тенева
08.02.2013 23:54
Бълок подобрява дизайна на въпросната преса и умира вследствие на инцидент с машината.Развива гангрена на крака и умира при ампутацията му.
Мария Кюри работи с няколко радиоактивни елемента и умира от левкемия.
Другото са конспиративни теории.
0
0
Глупост
Глупост
14.04.2012 20:16
Ротационната печатна машина е изобретена от Ричард Хоу през 1846 г. Какъв крак, къде е попаднал - не знам. Много неточна статия.
0
0
Вальо
Вальо
05.04.2012 20:31
"Титаник" взривен? Глупости, скъпа.Къде си прочела това?
0
0
Лиляна Андреева - гр. Хасково
Лиляна Андреева - гр. Хасково
25.10.2011 12:20
Братът на Нобел загива при един от опитите с новооткрития динамит.
Но като имам пред вид, че корабът "Титаник" е бил взривен, то се съмнявам, че и другите случаи са следствие от таен саботаж, а не от съдбата. За умъртвяването на хора с уранова руда са знаели още египтяните. Те са слагали парче уран при мумията на фараона за да накажат със смърт тези, които биха дръзнали да обезпокоят пътя на господаря в отвъдното. Мария Кюри не е знаела това защото урановият камък и е бил подхвърлен!
0
1