Сред нас живеят безсмъртни мечета мутанти

Сред нас живеят безсмъртни мечета мутанти

Хората мечтаят да победят смъртта от хиляди години. Вечният живот винаги е бил много примамлив за човечеството. При това всеки, който мечтае да е вечно жив, мечтае и да е вечно млад и енергичен, за да води активен образ на живот.

Учените откриха най-накрая безсмъртни същества на планетата ни, но това не е приятна новина за всички, които мечтаят да живеят стотици хиляди години. Защото единствените засега открити безсмъртни същества изкарват половината си съществуване, спейки.

Става дума за най-странните животни на планетата ни – така наречените тихоходки. Тези мили създания са съвсем миниатюрни – от 0.2 до 1.5 милиметра. За тях хората са научили доста отдавна.

За пръв път те са видени в края на седемнадесети век в капки вода, събрани от покрив, от изобретателя на микроскопа Левенхук. Ученият бил потресен от външния вид на тези животинки и той ги кръстил „малки мечета”.

Тихоходките приличат на мечета-мутанти. Отстрани на масивното им тяло има по три чифта дебели крачета, снабдени с остри нокти, а още един чифт крачета имат отзад. Главата им много прилича на мечешка и имат много големи и хитри очи.

Тихоходките са получили името си заради походката си – те ходят като мечета. В същото време на се никак бавни – скоростта им е три милиметра в минута.

Любимите места на тези същества са влажният мъх, който расте по скали, дървета, покриви и дори в саксии. Има обаче и такива, които живеят в реки, морета и дори в горещи извори.

Сред нас живеят безсмъртни мечета мутанти

Тихоходките са хищници. В гърлото си имат два остри шипа, с които пробиват жертвите си и след това като вампири изсмукват соковете от тях. Тихоходките постъпват така както с живи организми, така и с растения.

Въпреки малките си размери мечетата-мутанти трудно могат да бъдат убити. Те могат да издържат невероятна жега и суша. Когато температурата се повиши прекалено много, те вкарват лапите в тялото си, свиват се и се превръщат в миниатюрно топче.

Това топче се обвива от обвивка, която е непроницаема за газове и течности. В клетките им по време на този сън водата се сменя с глицерин. Това предизвиква безсмъртието на тихоходките.

По време на анабиозния си сън тихоходката не чувства нищо, защото активността на нервната система тогава при нея е равна на нула. Ако се напръска с топла вода, тя ще се събуди, а студената ще я приспи още повече.

Оказва се, че този сън може да продължи векове. Неотдавна шведски учени правили анализи на мъхове, събрани от учени през седемнадесети век. Случайно те напръскали мъха с вода и тихоходките, кротко заспали преди повече от два века, се събудили. След анализ станало ясно, че през изтеклите векове тихоходките не са остарели.

Според учените сънят на тези малки създания може да трае милион години, през които те няма да се променят. Когато спят, тихоходките не само че са безсмъртни, но и са неуязвими. Те могат да издържат охлаждане до -271 градуса, нагряване до 150 градуса, налягане от 600 МПа.

Те са и единствените същества на планетата ни, които могат да пътешестват в открития Космос без скафандър. След експериментален престой в открития Космос тихоходките не само се събудили при връщането си на Земята, но дори успели да си имат и потомство.

Според някои учени тихоходките са пристигнали от друга планета, тъй като нямат други роднини на Земята. Възможно е обаче тайната на вечния им живот да се крие в това, че докато са в състояние на сън, те функционират не като жив организъм, а като кристал от органично вещество.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Уф
Уф
20.07.2014 16:50
Цялата статия така е написана, че... Уф..
0
2
Мартин
Мартин
20.06.2013 18:13
А защо мутанти? Или сте го сложили само да привлича повече читатели?
1
1
sw
sw
20.02.2012 17:51
Защо ли се сещам за "Междузвездни Войни" ... :D
5
0
Viktor
Viktor
05.01.2012 00:16
Абе защо трябва да зададете тъпи въпроси,,те гейове ли са? бре какво ти има поне името си да беше написал не да го криеш.
Пиши отговор,коментар,нещо интересно ама не ми слагай моля ти се тъпи въпроси....,,ааааа,,
2
1
кво
кво
30.10.2011 21:23
Ами те са безсмъртни защото сатаната е казал.
2
1
ааааа
ааааа
30.10.2011 21:22
Те гейове ли са ?
0
2
диди
диди
22.07.2011 19:41
Не съм чувала или чела за такъв вид живи същества до сега, но ако ги има, докато ги изследваме за да разберем как живеят и функционират телата и техният организъм, да станем безсмъртни ние хората, ще унищожим тихоходките. Ние хората сме егоисти и мислим единственно и само за себе си и за собственото си мизерно съществуване.
3
0
Иван
Иван
02.04.2011 16:15
Тихоходките постъпват така както с живи организми, така и с растения.


А растенията какво са тогава ?
4
0