sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Изчезналите животни се завръщат

Изчезналите животни се завръщат

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Изчезналите животни се завръщат
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Все повече видове животни попадат в Червената книга, тъй като начинът на живот на хората с все по-бързи темпове ги унищожава и те изчезват завинаги.

Според данни на Международния съюз по опазване на природата, около 22 процента от млекопитаещите животни, които съществуват в момента, се намират на границата на изчезването.

Изчезналите животни се завръщат

Според учените светът в момента преминава през нов стадий на масово измиране, този път и заради антропогенни фактори. Но много изследователи твърдят, че една трета от изчезналите животни са се завърнали на планетата ни.

Някои от тях са успели по петдесет-шестдесет години да се крият от хората така добре, че да могат отново да се появят. Например странното животно окапи, което прилича на кръстоска между зебра и жираф, за пръв път е видяно в Конго през 1901 година.

Окапи е животно, което е изключително страхливо и хората са ги виждали в изключително редки случаи, а след 1959 г. не е видяно и едно окапи. Този вид животни бил включен в измрелите видове, но преди пет години учените отново открили следите им.

Има и други „възкръснали” животни – летящите лисици от Соломоновите острови и Индонезия, австралийският скален плъх и още някои видове, смятани доскоро за изчезнали завинаги от лицето на Земята.

Доктор Диана Фишър от Куинслендския университет в Австралия е направила списък на животните, които са смятани за измрели или изчезнали още от шестнадесети век насам.

В този списък фигурират общо 187 вида, от тях 67 нито са изчезвали, нито са измирали, както става ясно към днешна дата. Най-често за измрели са били обявявани тези животни, чиято обичайна среда на живот е била унищожена, както и на тези видове, които обитават големи площи.

Според доктор Фишър не е нужно да бъдат обвинявани изследователите от Средновековието и Новото време в използването на примитивни технологии или остарели, тъй като най-често „възкръсват” животни, които са били обявени за изчезнали или измрели през деветнадесети и двадесети век.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати