Май откриха живот на друга планета

Май откриха живот на друга планета

Май откриха живот, освен земния, във Вселената. Американски астрономи обявиха, че са се натъкнали на планета, на която може да има живот, подобен на този на Земята, съобщи Би Би Си.

Това е първият път, при който учените се натъкват на космическо тяло, съществуващо при условия, твърде подобни на тези на нашата планета. Новата планетата се върти около звезда, която е наречена "Глиез 581" и се намира на 20 светлинни години от Земята. На откритието си астрономите дали името "Глиез 581 g".

Май откриха живот на друга планета

Планетата се намира спрямо нейното слънце на разстояние, предполагащо температури, подобни на тези на Земята. Но новата планета е открито и наличие на вода на повърхността й или на неголяма дълбочина.

Според учените "Глиез 581 g" има достатъчно гравитация, за да може да задържи атмосфера около себе си. "Глиез 581 g обикаля около своето слънце за 37 дни, тоест толкова кратко трае нейната година. Тя почти не се върти около оста си, така че на едната й страна винаги е нетърпимо горещо - 71 градуса по Целзий, а на обратната - твърде студено - минус 4 градуса по Целзий", обясняват откривателите.

Новата планета е и твърде близко до звездата си - на 22.5 милиона километра. За сравнение - Земята е отдалечена от Слънцето на 150 милиона километра.

Въпреки това дори и най-проста форма на живот - гъба или бактерия, открита там, би обърнала изцяло представата ни за вечния въпрос сами ли сме във Вселената.

Общо 6 планети обикалят около "Глиез 581 g", твърдят двама астрономи от Калифорнийския университет в Санта Крус, които са наблюдавали звездата в продължение на 11 години.

Звездата е тип "джудже", е с много по-малка яркост от Слънцето. Тя се намира на 200 трилиона километра от Земята. Тоест, ако към нея се тръгне с днешен космически кораб, ще са необходими животите на няколко човешки поколения, докато той стигне до новооткритата планета.

Въпреки това в астрономически мащаб "Глиез 581 g" е твърде близо до Земята - тя просто се намира в съседна галактика. "Убеден съм на 100% в съществуването на живот на "Глиез 581 g", казва един от откривателите, д-р Стивън Войт.

Виж повече

Рейтинг

5 11
4 7
3 7
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (28)

Изпрати
Gogo
Gogo
05.10.2010 19:57
Каква беше случката Иван ?
0
1
VikcY
VikcY
05.10.2010 19:42
Аз мисля, че живот във Вселената има, но едва ли ние някога ще станем свидетели на това. Така, че остават само хипотезите. Иначе темата е интересна.
3
0
изи
изи
05.10.2010 04:43
Звездите ми го говорят.
0
1
Иван
Иван
04.10.2010 21:14
Всички търсим живот на други планети, но ако те са враждебно настроени. И ако на тяхната планета ресурсите им привършват и ако са напред с материала от нас, ще ни превземат и ще ни използват за роби. Постоянно изпращаме сигнали във Вселената и ако някои го чуят и ако искат да се нанесат на Земята, ние какво ще правим. Има доста доказателства за идването на извънземни на Земята, но според някои тяхното идване е съпътствано с еволюцията на хората. Така че те пак може да се върнат, ако изобщо са си отивали а са постоянно край нас и ни изучават, опознават слабостите ни. Аз самия сам бил изумен от една случка.
1
1