Май откриха живот на друга планета

Май откриха живот на друга планета

Май откриха живот, освен земния, във Вселената. Американски астрономи обявиха, че са се натъкнали на планета, на която може да има живот, подобен на този на Земята, съобщи Би Би Си.

Това е първият път, при който учените се натъкват на космическо тяло, съществуващо при условия, твърде подобни на тези на нашата планета. Новата планетата се върти около звезда, която е наречена "Глиез 581" и се намира на 20 светлинни години от Земята. На откритието си астрономите дали името "Глиез 581 g".

Май откриха живот на друга планета

Планетата се намира спрямо нейното слънце на разстояние, предполагащо температури, подобни на тези на Земята. Но новата планета е открито и наличие на вода на повърхността й или на неголяма дълбочина.

Според учените "Глиез 581 g" има достатъчно гравитация, за да може да задържи атмосфера около себе си. "Глиез 581 g обикаля около своето слънце за 37 дни, тоест толкова кратко трае нейната година. Тя почти не се върти около оста си, така че на едната й страна винаги е нетърпимо горещо - 71 градуса по Целзий, а на обратната - твърде студено - минус 4 градуса по Целзий", обясняват откривателите.

Новата планета е и твърде близко до звездата си - на 22.5 милиона километра. За сравнение - Земята е отдалечена от Слънцето на 150 милиона километра.

Въпреки това дори и най-проста форма на живот - гъба или бактерия, открита там, би обърнала изцяло представата ни за вечния въпрос сами ли сме във Вселената.

Общо 6 планети обикалят около "Глиез 581 g", твърдят двама астрономи от Калифорнийския университет в Санта Крус, които са наблюдавали звездата в продължение на 11 години.

Звездата е тип "джудже", е с много по-малка яркост от Слънцето. Тя се намира на 200 трилиона километра от Земята. Тоест, ако към нея се тръгне с днешен космически кораб, ще са необходими животите на няколко човешки поколения, докато той стигне до новооткритата планета.

Въпреки това в астрономически мащаб "Глиез 581 g" е твърде близо до Земята - тя просто се намира в съседна галактика. "Убеден съм на 100% в съществуването на живот на "Глиез 581 g", казва един от откривателите, д-р Стивън Войт.

Виж повече

Рейтинг

5 11
4 7
3 7
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (28)

Изпрати
Иван
Иван
19.10.2010 22:28
Всички ние се прехранва ме с животните, но няма друг начин, правим го защото нямаме избор. Как ще се прехранваме, ако ги нямаше тях. Никой не знае какви ще са извънземните и затова е нормално всеки човек да се бои от тях. Има една легенда не знам да ли я знаете.
Пророк Илия починал и бог се върнал на земята и казал на хората да не го поглеждат иначе ще изгубят зрението си. Но някои не издържали на напрежението и погледнали и ослепели. След това те нарисували зелени човечета. Не знам, нима бог на когото се молим за каквото и да е, всъщност това са извънземни и ни помагат. Всичко това е мистерия, но има данни, че преди извънземни са идвали на земята и не са ни навредили. Но както каза ти, има много галактики и със сигурност ще има на една от тях живот.
1
0
нина
нина
18.10.2010 10:39
Поддържам Иван, аз също съм чела за това.
0
0
Диана
Диана
17.10.2010 22:39
Обяснете ми какво точно разбирате под враждено настроени или може би трябва да кажа каква точно ви е представата за враждебен ? Нима човекът не е враждебно настроен към останалите същества на планетата, към самата планета ? Нима не прави опити с животни, не изтезава за удоволствие, не използва роби, не убива, за да яде ? Обяснете ми защо и с какво човекът е по-различен и по-добър от евентуално враждебно настроените извънземни ? Обяснете ми, защото аз не разбирам. Отворете си очите и осъзнайте, че ако има извънземни - а най-вероятно е така, просто е невъзможно при наличието на безкрайно многото галактикии, слънца и т.нт., то отношението им спрямо нас ще е пряко диктувано от нуждите и интересите, които от своя страна ще бъдат регулирани единствено от това, което ние тук на земята наричаме самосъзнание, морални ценности, душевност, интелигентност, така че ако бъдете отвлечен за разплод, да ви източат кръвта или да ви пришият дупето на устата, то не е защото те са чудовища, това е реалността - спомнете си какво правим ние тук с по-слабите и беззащитни от нас, защото си знаем, че те нямат като нашето съзнание т.т. са по - низши.
И на края : спрете да мислите и да се държите като незаменими и единствени - не така.
3
0
Иван
Иван
11.10.2010 22:55
И аз не вярвам много, че ще са враждебно настроени, но винаги има едно но. Според вас, как човека от примитивен се е превърнал в сегашния. Четох някъде, че извънземните са спомогнали за това, като са дошли на Земята и са се чифтосали с жените.
1
0
S .
S .
10.10.2010 16:47
Иван, каква беше случката ? Просто силно запали любопитството ми.
2
0
таня
таня
09.10.2010 23:22
Е, не вярвам Иване да са толкова враждебно настроени. Мисля, че те по-скоро ни изучават, ако въобще има ги има. Голяма мистерия, но всичко е възможно.
3
0
Ivan
Ivan
09.10.2010 14:24
С екологичната катастрофа можем да се разминем, ако на някои хора им дойде акъла в главата. Всичко вече се променя, има много работи заменени с малко влияние върху природата.
2
0
Хъ?
Хъ?
08.10.2010 05:10
Иванчо, предвид ужасната скорост, с която си съсипваме планетата, едва ли някой от по висшите форми на разум ще се интересуват от нашата мила и все по - близо до екологична катастрофа земя.
2
0