Коралите разкриват какви климатични промени са ставали

корали

Корали, извадени от дълбините на тропическите морета, крият ключа към промените в климата, станали ппреди хиляди години, твърдят биолози.

Специалистите от университета Сейнт Андрюс в Шотландия са убедени, че изследването на коралите може да позволи да се предвидят бъдещи климатични промени. Морският биолог д-р Ника Алисън, е използвала гмуркаческите си умения, за да събере проби от корали в Тихия океан недалеч от остров Хавай.

По химическия състав на кораловите скелети се разбира какви са били условията в миналото. Това покава на какви интервали се е променял климатът и помага да се предвидят бъдещите климатични промени, убедена е биоложката.

Най-интересен за учените е стронцият, който е открит в коралите, и по-специално ги вълнува как се е озовал в коралит и как се променя количеството му в зависимост от температурата на водата. Учените са събирали проби от корали през деня и през нощта, тъй като коралите утаяват частици по различен начин в различни моменти от денонощието.

Известно е, че през топлите сезони коралите растат по-бързо. С помощта на рентгенова апаратура учените изследват в три измерения четири колонии корали, за да установят възрастта им.

Когато срязаните на отделни слоеве корали се наблюдават на рентген, се извлича информация за възрастта им и за климата. Повечето корали живеят между 200 и 300 години, но фосили от корали отпреди 100 000 години биха могли да разкрият промените в тепературата на морската вода, станали през продължителен период.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати