sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо еволюцията все още продължава

Защо еволюцията все още продължава

Еволюция

Учените се опитват да намерят отговор на въпроса защо еволюцията на човешкия организъм все още продължава, и то в много по-бързи темпове отпреди.

Според някои изследвания честотата на срещане на определени гени значително се е увеличила. Има теория, според която диетите и болестите карат човешкото тяло да се променя, макар и не външно.

Не е много ясно и защо най-близките ни роднини са измрели. Преди 24 000 години видът ни Homo Sapiens не е бил единственият вид на Земята. По онова време най-близките ни роднини – неандерталците били все още живи.

Загадка остава защо всички те са измрели, а ние сме оцелели. Дали са ги убили инфекции или радикални промени в околната среда, или нашият вид е помогнал за тяхното изчезване, остава мистерия.

Защо еволюцията все още продължава

Какво се е случило с окосмяването ни? Съвременният човек изглежда абсолютно гол в сравнение с косматите ни древни предци. Според учените нашите предци са били космати, за да могат телата им да остават охладени при пътешествията им из горещите африкански савани.

Друга версия твърди, че освобождаването от това огромно количество косми е помогнало на хората да се защитят от зарази от паразити, а също така и от болести, които паразитите пренасят.

Предците ни са започнали да ходят на два крака дълго преди да се увеличи мозъкът им и те да започнат да изобретяват каменните оръдия на труда. Но защо ние стоим на два крака, докато братовчедите ни – маймуните – използват и четирите си крайника, за да стоят върху земята?

Според една теория неизползването на ръцете при ходене е помагало на предците ни да добиват по-голямо количество храна. Освен това ходенето на два крака им е помагало да се защитят от прекомерна топлина, тъй като по-малки участъци от тялото им попадали под слънчевите лъчи.

Не е ясно и защо и как се е увеличил мозъкът ни. Няма съмнения, че по-големият мозък предоставя и по-големи възможности. Най-ценната част на човешкото тяло заема едва два процента от масата му и използва една пета от енергията, която изработва организмът.

Преди два милиона години нашите предци са имали мозък не по-голям от маймунския. Според една от версиите увеличаващият се мозък е позволил на предците ни да правят по-удобни оръдия на труда и да контактуват по-добре един с друг.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2015 18:51
Не можете да кажете кое е глупост и дали е вярно. Все пак това е теория, а не факт. Не знаем как точно и защо се е променил човека.
Но е факт, че с помощта на еволюцията ние ся подобряваме. И тъй като не сме перфектни, ще продължаваме да се подобряваме.
0
0
Йоана
Йоана
27.04.2013 16:29
не е вярно !!!!! (за някой си)
0
0
Някой си
Някой си
04.10.2011 01:32
Пълна глупост е тая теория на еволюцията !
2
1