Как се обновява тялото ни

Как се обновява тялото ни

Всеки ден и всяка минута клетките на тялото ни се обновяват. Така например косата ни расте с един сантиметър на месец. Смяната на един косъм обаче може да отнеме между три и шест години, като при жените този процес е по-бърз.

Косъмчетата на веждите, веднъж изскубани, прорастват отново след шест до осем седмици. Клетките на роговицата на окото се обновяват на всеки седем дни. На всеки десет дни се обновяват рецепторите на езика ни, благодарение на които различаваме различните вкусове.

Повърхностният слой на кожата ни се сменя на всеки три седмици. Това обаче става, ако тя не е изложена на вредното въздействие на ултравиолетови лъчи. Пушенето състарява кожата с две до четири години.

Ноктите на ръцете ни израстват с три милиметра на месец, а на краката – с два милиметра. Ноктите на кутретата растат най-бавно и все още не е ясно защо.

Как се обновява тялото ни

В мозъка се обновяват само клетките на центъра на обонянието и хипокампуса. Клетките на сърцето се обновяват един или два пъти за целия живот.

Клетките на повърхността на белите дробове се обновяват на всеки три седмици, а клетките на алвеолите – веднъж годишно. Власинките в червата ни, които всмукват храната, се сменят на всеки пет дни.

Клетките на скелета се обновяват постоянно, т.е. в него постоянно присъстват и стари и нови клетки. Цялостното обновяване на скелета отнема десет години. С възрастта този процес става все по-бавен.

Черният дроб е шампион по регенерация сред органите в човешкото тяло. Клетките му се обновяват на всеки 150 дни, тоест черният дроб се ражда наново на всеки пет месеца. Той се възстановява напълно, дори ако в резултат на оперативна намеса човек изгуби до две трети от него.

Естествено, тази издържливост на черния дроб е възможна само при спазването на определени условия – той не обича мазна, пикантна, пържена и пушена храна.

Вредят му алкохолът и лекарствените средства в големи количества. А откажете ли алкохола напълно за осем седмици, черният ви дроб, ще се възстанови изцяло.

Рейтинг

5 8
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даниела
Даниела
13.07.2012 15:15
Нито за ноктите, нито за веждите съм съгласна... при мен растежа им е по-бърз... тогава дали и останалата информация е достоверна ?!?
2
3