sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха червей с мозък като на човек

Откриха червей с мозък като на човек

Откриха червей с мозък като на човек

Мозъчните структури, които са непосредствено свързани с човешкия мозък, са открити най-неочаквано у безгръбначно, което се оказало обикновена морска нереида.

Това откритие означава, че произходът на човешкия мозък може да се проследи шестотин милиона години назад. Точно тогава за последен път човечеството е деляло общи предци с вида Platynereis dumerilii – той се явява роднина на обикновения дъждовен червей.

Както разказва авторът на изследването Раджу Томър, червеят-нереида живее в самостоятелни тръбички, активно изследва тяхната среда в търсене на храна и демонстрира напълно осмислено поведение.

Учените стигнали до извода, че тези червеи биха могли да са идеални кандидати за ролята на бегръбначни с най-развити мозъчни центрове и роднини на гръбначните.

И други безгръбначни, според учените – например насекоми, паяци, ракообразни и кадифените червеи имат структура на главен мозък, която се нарича гъбовидно тяло и съответства на кората на човешкия мозък.

Кората на главния мозък е част от човешкия мозък, която участва активно в процеса на паметта, обучението, мисленето, езика, съзнанието и много други процеси.

Учените използвали голямо количество гени в мозъка на червеите-нереиди. Те определили белтъчния състав на всяка клетка, както и типовете клетки взависимост от гените, които ги изразяват, а не само от формата и разположението.

Според учените развитието и формирането на гъбовидните тела на безгръбначните и на мозъка на гръбначните са прекалено еднакви, за да бъдат обяснени с независим произход.

Те трябва да имат общ еволюционен предшественик, макар и не толкова сложен като самите тях. Учените обаче се съмняват, че безгръчначните мислят и чувстват като нас. Мозъкът им е прекалено малък и няма такова голямо количество неврони като човешкия.

Учените се надяват да продължат изучаването на мозъка на червеите и на други безгръбначни, за да определят как точно функционират те и да разберат как е функционирал мозъкът на общия прародител на червеите и гръбначните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Hm
Hm
27.06.2013 09:46
Дали мислят и чувстват КАТО НАС не е важно. Важното е че МИСЛЯТ и ЧУВСТВАТ.
1
0
Червейка
Червейка
10.05.2011 12:11
Добре, че не са открили гнида с такива характеристики.
0
0
красинка
красинка
27.10.2010 18:11
Ха,ха, ще падна от смях. Това направо е уникална новина, вече нищо не ме учудва. Още малко учените може и да си променят мнението, че човекът е произлязъл от маймуната и да кажат, че всички сме потомци на някои велик червей. Това новооткритие сигурно е излязло от главата на някой учен с мозък, най - вероятно като на червей.
4
0