sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кормчията потопил Титаник

Кормчията потопил Титаник

Кормчията потопил Титаник
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Грешка на кормчията е причината за катастрофата на кораба "Титаник", твърди в книгата си Луиза Патън, внучка на един от членовете на екипажа пред вестник "Дейли Тереграф".

Патън е роднина на втория офицер Чарлз Лайтолър. Тя е решила да разкрие своята истина за трагичната гибел на пътниците на лайтера почто 100 години след сблъсъка с айсберг.

Според нея, той е бил забелязан от екипажа дълго преди сблъсъка, но кормчията се е изплашил и е насочил плавателния съд в погрешната посока.

В крайна сметка фаталната му грешка е била поправена, но вече е било прекалено късно.

Теорията на Патън е, че ако корабът е останал на мястото си, а не е продължил да се движи, е щял да потъне много по-бавно. Така е щяло да има възможност да бъдат спасени много повече хора.

Внучката на офицер Лайтолър допълва, че само на 4 часа път е имало друг кораб, който е можел да окаже помощ.

Патън описва също как Брус Исмей, ръководител на компанията "Уайт стар лайн", на която е принадлежал "Титаник", се страхувал, че инцидентът може да урони престижа на фирмата. Затова убедил капитана на кораба да продължат напред, въпреки инцидента. Така "Титаник" е потънал с няколко часа по-рано.

Кормчията потопил Титаник

"Единственият човек, на когото Лайтолър е разказал историята, е била любимата му съпруга Силвия - моята баба, твърди Луиза Патън. - Тя почина, когато бях на 16 години. Макар баба да не ме е молила да пазя тайната, аз дълго мълчах".

Майката на Патън също е настоявала историята да се запази в семейството. "Работейки над втората си книга, си дадох сметка, че съм последната от тези, които знаят наистина какво се е случило в нощта, когато "Титаник" потъна", твърди писателката.

"Титаник" потъва на 15 април 1912 г. Бил най-големият пътнически параход в света по онова време. По време на първото си плаване (от Саутхемптън, Англия, до Шербур, Франция, Куинстаун, Ирландия и Ню Йорк), се сблъсква с айсберг в 23:40, неделя, 14 април и потъва два часа и четиридесет минути по-късно, в 2:20 ч., понеделник сутринта, на 15 април 1912 след като се разцепва на две части.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Димитър
Димитър
12.03.2016 03:06
внучката на тоя офицер да гледа първо титаник случаят приключен преди да изказва мнение за потъването
0
0
.............
.............
23.02.2011 17:54
Страхотно е.
0
0