sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Изобретиха устройство, което чете мисли

Изобретиха устройство, което чете мисли

Изобретиха устройство, което чете мисли

Тежко парализираните хора вече могат да изказват мислите си с помощта на учени, които превеждат сигналите на мозъка в думи. За целта те използват микроскопични електроди, които се вкарват в горната част на мозъка.

Брадли Греър, доцент по биотехнологии в Университета Юта твърди, че заедно с колегите си могат да разберат какво иска да каже човек, само като използват сигналите на мозъка му и устройство, което ги дешифрира.

Според учените ще са необходими няколко години за доусъвършенстване на устройството, което ще помогне на хора в тежко състояние да могат да кажат какво искат или да споделят мислите си.

Екип учени от университета Юта имплантирала няколко микроскопични електрода в центъра на речта на главния мозък на човек с тежки епилептични пристъпи.

Четене на мисли

Изследователите използвали микроелектроди, с които регистрирали сигналите на мозъка, докато пациентът четял наум едно от десет предложени от учените думи.

Сред думите били такива като „да”, „не”, „искам да пия”, „здравей” и други, които могат да са необходими в общуването на един парализиран човек. След това учените се опитали да определят кой сигнал на мозъка на коя от десетте думи съответства.

Когато те сравнявали избрани два мозъчни сигнала, например за думите „да” и „не”, те можели да различат сигналите в 90 процента от случаите. Това изобретение ще е изключително полезно, прогнозират учените.

Хора, които са парализирани след инсулт, искат да общуват с близките си и да кажат от какво имат нужда или от какво нямат. В момента в такива случаи се използват кодове, изобретени от семейството на пациента.

Обикновено те са примигване по няколко пъти с очи за различните думи. Използват се и леки кимвания с глава или леки движения с ръка, за да се посочат букви от азбуката, които да оформят дума.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
nina dobrev big fan
nina dobrev big fan
27.01.2013 11:47
Аз невярвам...незнам.За мен е невъзможно още да е създадено такова нещо или просто не си вярваме.
0
0