sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Левичарите виждат света различен

Левичарите виждат света различен

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Левичарите виждат света различен
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Учени успяха да докажат, че левичарите виждат света по различен начин от тези, които използват активно дясната си ръка. Те използват различни полукълба на мозъка си, когато гледат нещо, осмисмят нещо или си представят нещо.

Отдавна е известно, че взависимост от това коя ръка е активната при човек, той разбира по различен начин езика и се ориентира в пространството.

Специалисти от университета в Бирмингам открили, че хората, които са десняци, използват дясното полукълбо на мозъка си за разглеждане на изображения.

Но когато стане въпрос за концентриране на вниманието върху дребни детайли от изображението, те използват лявото полукълбо на мозъка си. При левичарите всичко е обратно.

Левичарите виждат света различен

В изследването специалистите използвали технологията транскраниална магнитна стимулация, която за миг преустановявава активността на мозъка.

Експертите използвали стимулацията както върху дясната, така и върху лявата теменна задна част на главния мозък, докато участниците в експеримента се концентрирали върху детайли от изображение.

Действието на стимулацията върху лявото полукълбо на десняците затруднявало възприемането им на детайли, а същият проблем имали левичарите, когато се въздействало върху дясното им полукълбо.

„Не само езиковите ни възможности зависят от активната ни ръка, но и начинът, по който виждаме света”, твърди професор Глин Хамфрис, ръководител на проучването.

Според него получените резултати са свидетелство, че уврежданията в мозъка оказват различно влияние върху левичарите и десняците по отношение на осмисляне на дребнит детайли.

Възможно е навиците за четене, в процеса на което се изисква осмисляне и съотнасяне на много дребни детайли, също се развиват по различен начин у различните хора взависимост от активната им ръка.

Според специалистите 95 процента от десняците езиковият център се намира в лявото полукълбо на мозъка, а при 70 процента от левичарите се намира в дясното.

Останалите използват и двете си полукълба. Освен това левичарите са много по-податливи на различни проблеми като алергия, депресия, наркомания, епилепсия, шизофрения и нарушения на съня.

Левичарите имат по-зле развити пространствени навици, затова те по-често получават травми. Изследването успяло да опровергае установеното като догма мнение, че левичарите по-често умират преждевременно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Изпрати
Ицо
Ицо
13.07.2015 22:51
Написаното по горе за левичарите са пълни глупости.Левичари са бли Леонардо Давинчи, Микеланджело,Геоте, Обама и много други известни личности. Левичарите имат по добро обемно виждане, По често са хора на изкуството художници,музиканти.Никога не ми е пречело това че съм левичар.,даже когато съм управлявал самолети -изтребители.Сега съм на 78 години.Работил съм и като инженер -конструктор и горните качества са ми помагали много.
6
0
анонимка
анонимка
02.02.2015 20:06
Това което е написано в статията там за пространствените навици е вярно защото аз съм левичарски и в първи клас паднах много лошо и сега от това имам ужасна травма ходя си най -спокойно и изведнъж от вътрешната страна на левия крак получавам някаква много силна болка падам на земята
След 10 минути сякаш нищо ми няма
Сега съм четвърти клас
0
1
Сашо
Сашо
30.05.2014 00:14
Не знам колко от това е вярно аз съм роден десничар но сега поради нараняване използвам лявата за ВСИЧКО но така или иначе не виждам с какво са по-различни левичарите
1
0
Е
Е
23.01.2014 22:08
но има и статия в която пише че са горяли левичарите на клада в миналото
0
0
Е
Е
23.01.2014 22:06
това са глупости аз пиша с дясната ръка а обръщам на голямо внимание на детайлите но послединте 2 нови реда са вярни един приятел е така
0
0
Д
Д
11.01.2014 22:56
Не всичко написано е вярно, до колкото знам, само при четвърт от левичарите е доминиращо дясното полукълбо. Според мен зависи от човека. А и на много места пише че пространствената ориентация би трябвало да е по-добра при левичарите, защото дясното е полукълбото на виждането на нещата генерално, в общ план.
0
0
александър радоев
доказано е че двама левичари се разбират по добре от левичар и десничар но и петте ми приятеми са дисничари и аз понякога се чувствам зле когато ме изолират за"разговор на десничарите" но до сега не съм виждал друг левичар и това е депресиращо
0
0
Еми
Еми
27.06.2013 14:26
Идея си нямам какво и е било в главата на моята малка левичарка, но така се ядосваше, че не може да разбере начина на работа с компас по карта при ориентирането, обяснявано й от десничар :))
0
0