sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пчели откриват бомби

Пчели откриват бомби

Нина НордНина Норд
Джедай
788548
Пчели откриват бомби
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Има животни, които се трудят не по-малко от хората и са не по-малко важни, отколкото лекарите и спасителите. Във Флорида например използват обонянието на кучета ... за търсене на дървеници.

Човек има пет милиона рецептора в носа, а кучето – двеста и двадесет милиона рецептора. Дървениците са много кротки и можете да разберете, че са се настанили в дома ви, само след като ви ухапят.

След необходимата тренировка кучето може да усети дървеница в 96 случая от 100. Британски учени са обучили пчели да откриват бомби, което ги прави незаменими в борбата с тероризма.

За да открият безпогрешно нужното им цвете, пчелите използват антенките си, където се разполагат техните рецептори. За общуване помежду си те отделят специални химични вещества.

Пчели откриват бомби

Британските учени направили експеримент, в който обучили пчелите да разпознават определено взривно вещество по миризмата му. Делфините пък могат да откриват подводни мини.

Те са идеалните морски бойци – могат да са под вода няколко часа, да се гмуркат на огромна дълбочина и да се ориентират и в най-мътната вода. Но най-важната способност на делфините е тяхната способност за ехолокация.

Затова често се изпращат делфини, които да патрулират пристанища и да определят местонахождението на подозрителни обекти, каквито се явяват и подводните мини.

Ламите, които са много добродушни, се превръщат в истински фурии, когато усетят приближаването на койоти. Това ги превръща в идеални пазачи на овце.

Морските лъвове и костенурки помагат на учените в изследването на подводната флора и фауна, като носят на гърба си специални датчици, прикрепени от специалисти.

Кучетата-спасители се използват от седемнадесети век. Най-често за тази цел в Алпите се използват санбернари. Санбернарът Бари е рекордьор – спасил е четиридесет човека и неговото препарирано тяло е изложено в националния исторически музей в Берн, Швейцария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest