Буря изкопава близнак на Стоунхендж

Буря изкопава близнак на Стоунхендж

Петдесет и пет дървени стълба, подредени в кръг, изникват от торфена дюна, която била отнесена от сериозна буря... и безценна находка от бронзовата епоха излиза на бял сват...

Дървените стълбове, които променят представите за Бронзовата епоха са открити на непосещаван плаж в района на Норфък във Великобритания. В центъра им имало преобърнат ствол от дъб.

Археолозите смятат, че находката датира от Бронзовата ера, тоест преди около 4000 години, времето, когато бил създаден и Стоунхендж.

Новооткритият кръг съвсем естествено бил наречен Сийхендж. Според учените подобни кръгове били използвани от древните хора, които излагали мъртвите хора на птиците, дивите животни и

природните стихии - практика, известна като екскарнация.

Според древните култури загниването на плътта на открито освобождавало духа. Преобърнатото дърво в центъра на кръга може да покаже много за цивилизацията от Бронзовата епоха, убедени са експертите. Смята се, че то е било нещо като олтар, върху който телата са били поставяни, за да изгният.

Дървото символизирало преобръщането на света, точно както смъртта преобръща живота. От ритуална гледна точка то означавало, че предметите се вземат от този свят и се пренасят в отвъдния.

Разположението на Сийхендж на брега също е важно според експертите. За хората от Бронзовата ера брегът е символизирал граница между два свята, между земята и водата, и е бил подходящо място за преминаване на душата от единия свят в другия.

Изследването на Сийхендж може да помогне на учените да решат още една историческа загадка. Разкопките на подобни обекти от Бронзовата ера показват, че в дървените кръгове са били поставяни много по-малко тела на мъже и повече на жени и деца. Това също тепърва трябва да намери своето обяснение.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Kornelia
Kornelia
28.04.2013 13:42
Мисля че труповете на жени и деца са много повече, защото смъртността при тях е била по-висока. Те са били беззащитните, слабите в онези диви времена и поради това смъртността при тях е била по-висока.
0
0
аз
аз
30.03.2013 22:51
когато в тези места се включат не само археолози и историци, а и други учени като физици, инженери, астрономи, тогава ще се разбере мноооого повече. Например, по различни замервания на физици и станало ясно, че кръговете на Стоун хейндж на 100% пазят от радиация. Мисля, че навремето са знаели много повече и нарочно са затрили и забранили тези знания поради саморазрушителната природа на хората, които не еволюитат, а поради много обстаятелства деволюират. В което съм убедена.
1
0