sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-популярните научни митове

Най-популярните научни митове

Най-популярните научни митове

Канадски учени се заеха със задачата да оборят най-популярните научни митове. На първо място е митът, че косата и ноктите продължават да растат след смъртта.

Всъщност това е оптическа илюзия, тъй като след смъртта тялото се обезводнява, кожата се свива и по този начин се показва по-голяма част от косата и от ноктите.

Следващото развенчано правило е това на петте секунди, особено популярно в САЩ. Според някои учени храната, която престои само пет секунди на земята, може да се консумира без последствия.

За съжаление обаче продуктите, паднали на земята, веднага встъпват в контакт с микробите. Сред научните митове обаче има и такива, които са верни.

Най-популярните научни митове

Такъв е случаят с кокошката, която може да тича без глава. Това се дължи на факта, че след обезглавяването й стволът на главния мозък, който контролира рефлексите, остава невредим.

Не е вярно обаче, че смяната на сезоните е обусловена от близостта на Земята до Слънцето. Разстоянието между Земята и Слънцето слабо влияе върху температурата на въздуха.

Климатът се диктува от ъгъла на наклона на Земята – през лятото в северното полукълбо Земята е наклонена направо по посока към Слънцето, а през зимата – обратно.

Митът, че в Космосът няма сила на тежестта, не е верен. Гравитация има и в Космоса, но космонавтите са в състояние на безтегловност, защото са в постоянно падане към Земята, а се държат във въздуха за сметка на хоризонталното движение.

Твърдението, че котката пада отвисоко винаги върху лапите си, е вярно, но само донякъде. Ако става въпрос за малко коте, това правило не важи. Същото се отнася и за височина по-малка от половин метър.

Мит е и че мълнията никога не удря на едно и също място. Прочутата американска сграда Empire State Building, която е 102-етажен небостъргач, е удряна от мълнии около 25 пъти годишно.

Мъжете мислят за секс на всеки седем секунди – това е тотален мит, тъй като няма начин това твърдение да бъде доказано. Мит е и твърдението, че животните предсказват стихийни бедствия. Те просто имат по-силно развито чувство на слух и обоняние, което им помага да се крият преди уруган или цунами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
valka
valka
07.12.2013 18:01
хм, не мога да си представя кокошка без глава! :ддддд
1
0
несъгласие с две от твърденията
несъгласие с две от твърденията
22.01.2012 21:06
1. малките котета тепърва се учат какво да правят няма как да са перфектни. колкото до големите котки при височина по-малко от 50 см е нормално да не паднат на краката си тъй като няма достатъчно разстояние до земята за да се обърнат и паднат на крака.
2. мита с животните е спорен тъй те предсказват бедите и бягат от тях. природните бедствия са беди така че това е въпрос на тълкуване и гледна точка няма как да се каже еднозначно.
2
0