Земетресения убийци сринали древни градове

разкопки

Поредица от силни земетресения може да са разрушили древни градове като Троя, Микена и Кносос около 1200 г. Пр. Хр. и с един замах да са сложили край на бронзовата ера, смятат американски геолози.

Теорията за природното бедствие в Източното Средиземноморие би могла да обясни, защо толкова голям брой древни градове са се сринали в продължение на само 50 години (т.е. между 1225 г. и 1175 г. пр. Хр.).

Тази хипотеза би могла да обясни и библейското пророчество за Апокалипсиса, предполагат експертите. Защото източното Средиземноморие и Близкият изток лежат върху тектонични плочи, които периодично са подложени на "бури" от земетресения със сила 6.5 или повече по скалата на Рихтер.

Геолозите анализирали по-скорошни поредици от земетресения в района, сред които земетресенията, станали в зоната на северно-анадолския разсед в Турция между 1939 г. и 1967 г. Учените стигнали до извода, че през бронзовата ера своеобразен "ефект на доминото" може да е отключил няколко разрушителни земетресения в района.

Хипотезата противоречи на обясненията на много археолози за края на бронзовата ера. Според тях много от градовете, разположени под формата на дъга, от Гърция през Източна Турция чак до Крит и днешен Израел, са станали жертва на болести или войни.

Макар геологичните изследвания да не посочват, че във всеки от разрушените градове е имало земетресения, съществува голяма вероятност да са бушували бури от земетресения.

Краят на бронзовата ера може да е бил причинен от подобна буря, като физическото разрушение на градовете е било последвано от пълен обществен колапс.

Учените включват в теорията си и град Мегидо, разположен на главния търговски път между Дамаск и Египет, който през 50-вековната си история многократно е бил сриван.

Трите пласта разрушения в Мегидо не могат да се обяснят с въоръжено нападение. Още повече, че теорията е подкрепена от зловещите открития на смазани скелети в пластове, съдържащи строителни отломки. Позите на телата подсказват, че върху хората внезапно се е стоварила огромна тежест.

Многократните земетресения, засегнали Мегидо, може да са вдъхновили видението за разрушителен Апокалипсис в Откровение на Йоан Богослов от Новия завет.

"Ар Мегидо", или планината Мегидо, е оригиналното древноеврейско име, което гърците транскрибират като Армагедон, т.е. последното бойно поле между доброто и злото.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати