sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастливите хора се обличат в жълто

Щастливите хора се обличат в жълто

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Щастлива Жена
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Според ново изследване цветовете, които използваме за описване на емоциите си и ги прилагаме и в гардероба си, са доста по-полезни, отколкото се смяташе до неотдавна.

Хората, които страдат от депресивни или тревожни състояния, често свързват настроението си със сив цвят и избират облеклото си в различните нюанси на сивото.

Щастливите хора харесват жълтия цвят, твърдят психолози от САЩ. Според тях получените резултати от новото изследване могат да помогнат при оценката на състоянието на деца и възрастни, които имат проблем с това да разкажат преживяванията си.

„Това е начин да измерим нивото на тревогата и депресията, което не е свързано с използване на речта”, твърди Питър Уоръл, ръководител на проучването.

Това според специалистите е начин да получат точната информация без излишни въпроси. „Цветовете често се използват като метафори за определяне на настроението, но никой досега не беше подходил систематично към тези асоциации”, обяснява Уоръл.

Жълт Чадър

По време на проучването си той и колегите му използвали осем цвята – червен, оранжев, зелен, лилав, син, жълт, розов и кафяв. Тези цветове били разделени на по четири нюанса.

След това в този спектър учените добавили бяло, черно и четири нюанса на сивото, като в крайна сметка се получили 38 цвята. След среща с всички целеви групи изследователите решили да систематизират цветовете във вид на кръг.

Всички участници в експеримента получили по един цветен кръг. Сред тях били 105 здрави възрастни, 108 възрастни в депресия и 11д души, изпитващи чувство на тревога.

Всеки от тях трябвало да избере цвят, който би описвал настроението им, и цвят, който биха използвали в гардероба си. Друга група от 204 здрави доброволци получила задача да раздели цветовете на положителни, отрицателни и неутрални.

Като любим цвят, който биха използвали за дреха, здравите и щастливите, и някои от депресираните избрали жълтия. Тридесет и девет процента от участниците избрали жълтия и като цвят, който отговаря на настроението им.

Почти половината хора, които се намирали в тревожно или депресивно състояние, избрали сивите нюанси като отговарящи на настроението им. Друга част от депресираните избрали най-тъмния нюанс на синьото.

Според учените това е голям пробив в психологията и този метод би могъл да бъде използван на различни нива в медицината – от педиатрията до хирургията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати