Животът на Земята се е родил от захар

Животът на Земята се е родил от захар

Животът на Земята се е зародил от захар, твърдят американски учени. Това странно на пръв поглед предположението се базира на откриване на органични съединения от вида на полизахаридите (научното название на захарите) в метеоритите Мърчисън и Мъри, които са на възраст милиарди години.

Мърчисън е открит през 1969 г. в Австралия, а Мъри в канадски пясъчник на 100 милиона години. Смята се, че двата метеорита са фрагменти, откъснали се от по-голямо и по-старо тяло, което някога се е намирало в астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

Животът на Земята се е родил от захар

Знае се, че метеоритите съдържат много въглеродни съединения, като например аминокиселини, структурните молекули на живота. При анализ на Мърчисън и Мъри са установени над 90 вида аминокиселини, между които има и захари.

Методът за установяване наличието на полизахариди е много точен и изключва възможността захарите в метеоритите да са дошли от Земята. Наличието на аминокиселини в метеоритите предполага, че животът на Земята вероятно се е зародил от органични съединения, дошли от космоса.

Полизахаридите имат изключително голямо биологично значение, тъй като представляват източник на енергия и изграждат въглеродните скелети на много други молекули. Сред тях е и молекулата на живота, самата ДНК.

Възможно е захарите да са се образували още преди формирането на Слънчевата система в рекозултат на влиянието на звездната светлина върху молекули, които се намирали в частички прах и се носели в междузвездното пространство.

При формирането на Слънчевата система захарите вероятно са се включили в малки тела от вида на астероидите, които са съставяли най-външните студени слоеве на системата, смятат експертите. При разрушаване на тези астероиди, техни фрагменти са паднали на Земята и са допринесли за образуването на на животозараждащи молекули.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Stoqnka Nikolova
Stoqnka Nikolova
13.12.2017 22:15
За тамяна не се притеснявай аз от 12 годишна го усещам принципно не е на гробище или църква, или погребение просто покрай някое място обаче на следващия ден или до седмица там винаги има смърт. Не ми пречи да си живуркам малко хора го знаят и аз не го споделям защото ще ме помислят за куку така съм си оки а за другите инциденти не мога да помогна
0
0