Защо гениалността и лудостта вървят ръка за ръка

Защо гениалността и лудостта вървят ръка за ръка

Творците и най-вече гениалните сред тях често боледуват от психични заболявания, например шизофрения. Според учените всичко се дължи на веществото допамин.

Мозъкът различно реагира на допамина, който функционира много силно както при творческите натури, така и при хората, които страдат от психични болести.

Резултатите от последните изследвания показват много близка прилика между мозъка на здрав творчески настроен човек и мозъка на човек, който страда от шизофрения.

Специалистите смятат, че творческите натури явно нямат способност за филтрация на информацията – т.е. им липсва това, което е свойствено за всеки човек.

Тази липса обаче им помага да генерират уникални идеи и да създават неповторими шедьоври в областта на изкуството – картини, скулптури, симфонии...

Защо гениалността и лудостта вървят ръка за ръка

Нестандартното мислене винаги се съпровожда от отсъствието на важни компоненти във функционирането на мозъчната система, твърдят шведски учени.

Изследванията показват, че творческите способности са често срещани при хора, в чийто род е имало някой с психично заболяване – т.е. при такива хора рискът от развитието на шизофрения е висок.

Способността за нестандартни асоциации се среща както при творческите натури, така и при хора, болни от шизофрения. Допаминът е невромедиатор, който освен всичко друго участва в реакцията на организма на различни приятни усещания – от шоколад до кокаин.

Хората, които имат шизофрения или са много креативни и нестандартни, имат по-ниско съдържание на специфични рецептори в мозъка, които реагират на домапин.

Те са известни като Д2-рецептори и се намират в таламуса. Той служи като център за филтрация на информацията. Преди да попадне в областта на мозъчната кора, която отговаря за познанието и аргументацията, информацията минава през филтриране.

По-малко количество Д2-рецептори в таламуса означава по-малка степен на филтрация и по-голям обем на информация, постъпваща от таламуса.

Според учените може би това е обяснението на нестандартния подход на някои творчески натури и на странните асоциации, които правят психично болни пациенти.

Рейтинг

5 1
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати