Чудесата на Стария завет

Чудесата на Стария завет

Старият завет регистрира развитието на идеята за божествеността в историята на една юдейска култура, идеята на вярата, че всяко природно явление има душа.

Чудотворните елементи на Стария завет включват автентични сънища, мистични преживявания, явявания на ангели, изцеления, съживяване на мъртви, свръхестествено чуване, предчувствие, паранормален огън...

Много от легендите в Стария завет изглеждат невероятни, въпреки

че не могат да бъдат опровергани. Според изследванията и проучванията на учените някои от случаите, отхвърлени като митове, е възможно наистина да са се случили.

Така например Мойсей, използвал жезъла, за да открие вода в пустинята, вероятно е използвал методите за откриване с върбово клонче.

Мириам, наказана с проказа, защото е противоречила на Мойсей, отново оздравява благодарение на неговота молитва. А Найман, сирийски генерал, се излекува от проказа, след като Елиша му казва да се изкъпе седем пъти в река Йордан. Тъй като има редица случаи на доказано излекуване на хроничи кожни заболявания чрез хипноза и дистанционно лечение, би било неразумно подобни истории догматично да се отричат.

Старият завет включва и различни мистични преживявания. Ангел казва на родителите на Самсон за раждането на техния син-герой, а след това се издига с пламък от олтара. Исая вижда как серафими обслужват Бог в храма. На брега на Ефрат Йезекиил съзира четири големи колела, които сякаш са целите в очи. Това напомня на съвременните уфолози описанията на извънземни кораби.

Скептиците и рационалистите откриват естествени фактори, които могат да обяснят някои от тези чудеса. "Горящият храм", от който Божият глас казва на Мойсей да изведе Израил от Египет, може да е бил газ от богатата на петрол пустиня, запален от концентрирани през лещите на кристален камък слънчеви лъчи.

Или пък бедите на Египет може да са дошли от огромните количества наносна червена глина, превърнала Нил в застояла "кръв", пълна с жаби. Техните разлагащи се тела завъждат въшки и събират ларвите на рояци мухи, които предизвикват болести по животните, а от там болести и смърт при хората.

Небесната манна, изхранвала израилтяните при преминаването им на пустинята, може да е сок от тамарисковите храсти, които и днес служат за храна на съвременните бедуини.

Рейтинг

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

24889
24889
13.09.2014 20:31
Никой не е по-силен и по-могъщ от Бога. В свещените писания е казано " И ще разберете истината и тя ще ви направи свободни". Истината я открих, но бъдете сигурни, че не е това, което пише в статията. Четете Библията, там е най-голямото богатство, което човек може да открие. Господ да ви помага на всички. Обичайте се, независимо от всичко!!!
2
0
мими
мими
20.06.2014 18:10
защо всичко трябва да бъде обяснимо, има неща които просто се случват. имайте малко вяра бе хора!
3
0
mila
mila
24.03.2013 17:03
това им е проблема на хората, просто вече нямат вяра..
2
0
Елка
Елка
09.03.2013 08:19
Не знам защо всичко се опитваме да обясним чрез нашите човешки земни сетива. Защо не приемем, че не сме най-знаещите във Вселената и че не всичко трябва да се обяснява. Като деца всички сме слушали, а по-късно и чели вълшебни приказки. Колко беше красиво и загадъчно! И когато тези приказки започнаха да ги правят на рисувани сериали, магията изчезна. Какво ще кажат Шарл Перо, братя Грим, Ал. Милн, Екзюпери за тези сурогати по телевизията и за авторското право? Но те не са живи, за да претендират. Та, мислех си, че не бива да се ровим навсякъде и да тълкуваме всичко. Нека имаме повече ВЯРА.
3
0
ani
ani
02.07.2011 00:08
Пълна глупост, ако стигнем до там да слушаме учените, то ние трябва да влезем в лудница. Искам да направя обръщение към всички: БОГ го е имало, има го и винаги ще го има. Той е нашият създател, само Той може да ни пази от зло. Моля ви всички да се обединим и нека хвалим БОГ, той е нашият спасител. Не се гаврете с нашия Бог, той много ни обича и вярвам, че на всеки е помогнал в труден момент. Ако бяхме по-мъдри и по-добри, сега животът щеше да е друг. Бог да ви пази. Амин.

5
0
Rali
Rali
25.03.2011 20:30
Как може по такъв начин да анализирате събитията, които са описани не в каква да е книжка, а в Библията и Корана.
2
0
Nikolai
Nikolai
22.03.2011 01:35
Учените да се занимават с научна дейност, не с библейски факти, които не са материални, а духовни. Как ще се справят със световното безредие ?
1
0
петя
петя
25.02.2011 17:55
Да, а възкресението на Христос е било наблъскани с хашиш апостоли, защо пишете глупости бе, хора според вас древният народ е бил тотално изкукал и халюциниращ. И е по вероятно да има НЛО, отколкото Бог. Нямам думи, тези учени да търсят лекарство за рака, да не се занимават да оспорват Библията.
0
1