При опасност мъжете са по-бързи

При опасност мъжете са по-бързи

Изследователи от полски институт са открили с помощта на функционален магнитен резонанс, че мъжете и жените по различен начин реагират на позитивни и негативни стимули.

Мъжете акцентират повече върху сензорните аспекти на емоционалните стимули и обработват получената информация от гледна точка на последиците.

Жените акцентират вниманието си върху чувствата, които се пораждат от емоционални стимули, твърди Анджей Урбаник, завеждащ радиологично отделение на една от водещите полски клиники.

Той и колегите му наблюдавали 40 доброволци – 21 мъже и 19 мъже на възраст от 18 до 36 години. Доброволците преминали през МР-томография – разглеждане на изображения от специална база данни.

Тя се използва в стандартизираните системи на тестиране и представлява няколко хиляди слайда и изображения от обикновения живот. Това се прави с цел предизвикване на определени емоционални състояния.

При опасност мъжете са по-бързи

Изображенията били разделени на две групи – в началото се показвали само негативни изображения, а след това – само положителни изображения. При разглеждането на негативните изображения в мозъка на дамите се наблюдавала активна работа в левия таламус.

Той отговаря за сензорната информация, която постъпва в мозъка, в това число за болката и за центровете на удоволствията. При мъжете, които гледали негативни изображения, се активирала друга част на мозъка, която отговаря за физиологичното състояние на тялото, а след това генерира субективни чувства.

Въз основа на тези чувства мъжът започва да действа. Информацията, която постъпва в тази част на мозъка, се предава и в другите му части, които участват във взимането на решения.

Активността на мозъка у жените може да показва неговата по-интензивна работа и участие в невронната верига, свързана с емоционалните дразнители. Активната част на мозъка при мъжете може да бъде свързана с аспекти на вегетативната нервна система.

Такива са учестеното сърцебиене или повишеното отделяне на пот при преглед на емоционално наситен визуален материал. Вегетативната нервна система отговаря за реакциите на организма при опасност.

При мъжете негативните изображения предизвикват повишена активност на вегетативната нервна система, което свидетелства, че в опасна ситуация мъжете по-бързо от жените ще намерят изход от ситуацията.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати