Медиумът Кармин Мирабели

Медиумът Кармин Мирабели

През 1911 година двадесет и тригодишният Кармин Мирабели е уволнен от работа като продавач в магазин за обувки, защото кутиите с тях непрекъснато се носели във въздуха.

Мирабели е затворен за двадасет дни в лудницата. Двама лекари го наблюдават внимателно, след което заключават, че той не е нито болен, нито нормален, но притежавa "излъчване на нервна енергия, каквато ние всички имаме, но у него тя е в огромно количество".

Мирабели е в състояния да кара предметите да се придвижват и да се втечняват, да се издигат във въздуха или да се извиват като червеи. Той изписва томове чрез автоматично писане, при това на тридесет езика, изявява се като телепат и ясновидец, често е забелязван да се придвижва мигновенно чрез телепортация.

Най-изключителните му подвизи са левитирането на 2.5 метра височина от земята. Това дори е документирано на снимка. Само някои от изследователите, които проявяват научен интерес към Мирабели, го изследват приживе. Кармин умира през 1951 година при автомобилна злополука. През 1973 година, повече от 20 години след смъртта му, бразилският Институт за прихобиофизични изследвания създава специален екип с цел съставяна на пълно досие на Мирабели.

В екипа участва и писателят-изследовател Ги Лион Плейфеър, допринесъл много за известността на Мирабели във Великобритания.

Синовете на Мирабели, макар и критично настроени към спиритуализма, са категорични по отношение на неговата способност да прави необикновени неща. Майка им се примирява с необходимостта да се справя с последиците, а всички членове на семейството са единодушни, че Мирабели никога не си е служил с измама.

Медиумът Кармин Мирабели

Въпреки всичко Теодор Бестерман от Дружеството за психични изследвания не се поколебава да обяви Мирабели за измамник, макар че самият той присъства като свидетел на няколко очевидни проявления на психокинеза, както и на едночасов сеанс с автоматично писане, прикойто медуимът написва 1700 думи на френски – език, който Мирабели никога не е учил.

Според Бестерман медиумът придвижвал предмети с "невидими конци", макар че другите членове на екипа така и не успяват да открият тези конци. Бестерман също не успява да докаже как тези "конци" предизвикват подобни явления.

Рейтинг

5 6
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати