Адът в различните религии

Адът в различните религии

Хиляди хора по света изпадат в така наречената клинична смърт. През последните години учените са събрали много доказателства, събрани от завърнали се от оня свят пациенти, които твърдят, че след смъртта животът продължава.

Някой вижда необикновено красива и нежна светлина, чувстват неповторимо спокойствие и щастие ... Но има и много случаи, когато хора, изпаднали в клинична смърт, попадат в един напълно различен свят - в свят на тъмнина, огън, ужас и отчаяние ...

Според религиозните убеждения, Адът е мястото, където попадат грешниците след физическата си смърт. В почти всички религии има подобно описание.

Така например в древен Египет вярвали, че душата на починалия се озовава в залата на истината, където бог Анубис претегля на везни всичките му действия. След това праведните души отиват в Рая, а душите на грешниците биват погълнати от зло чудовище.

При древните гърци душата отива или в щастливите Елейски полета, или в тъмния подземен свят на бог Хадес">Хадес.

Адът в различните религии

Индусите вярват, че най-големите грешниците горят в огромни ями. Демони ги разкъсват с нажежени клещи и ги горят в големи казани с масло.

В ислямската традиция Адът се нарича Джаханнам. Веднага след смъртта на човека, душата я очаква труден тест: преход към другия бряг, до който се стига по тънък мост над врящ и огнен поток. Праведните лесно се справят с тази задача, но грешниците падат и се изправят срещу самия Дявол.

Но може би на най-големи мъчения в Ада са подложени католиците. Клеветници висят на езика си, змии прояждат гърдите на жените, убили дете в утробата си, огньове горят телата на проститутките, пияниците се потапят във вряща смола.

Католиците обаче вярват, че абсолютно грешни, като и абсолютно праведни хора на Земята, почти няма. И затова преди да стигнат до Рая, душите на починалите при всички положения трябва да минат през пламъците на чистилището.

Според текстовете на Стария Завет Адът е една огнена бездна, където в реки от пламъци се пържат грешниците. Там цари отчаяние, което не познава граници.

Смята се, че Адът се намира в центъра на света и има формата на конус. Ада е разделен на девет кръга, всеки с различни мъчения за грешниците. Древните хора са били уверени, че вулканичните изригвания са пряко доказателство за съществуването на огъна в Ада, който бушува под земята. А кратерите са реалните порти, които водят до Ада.

Интересното е изображението на Ада в Западно-европейското изкуство - езеро от сяра, пълна с грешници.

Адът не е само място за физическо страдание. Ада е и място за вечна самота, отчаяние и непоносима мъка. Бесовете, демоните и злите духове постоянно измъчват душите на грешниците и всичко това продължава завинаги - от Ада излизане няма.

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
мейлин 7ят воден маг
мейлин 7ят воден маг
23.06.2015 10:52
според мен адът е като земята само че когато е лято земята става гореща като лава нощем от небето падат гръмотевици от които умираш ако не си се скрил. демоните и някои грешници живеят в палати а другите лазят по улиците
2
0
аз
аз
21.04.2015 18:46
ужааас
2
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2015 19:09
Абе вие всичките малоумни ли сте ила какво? Това е религия, а не факти. Всеки си избира дали да я проповядва или не.
3
0
Сонер
Сонер
19.11.2013 20:08
с името на всемиклостивиъа и всемилосърдния Аллах
„Господи наш, когото вкараш в Огъня, опозорил си го. За угнетителите няма избавители“
„Нима не знаят, че който се противи на Аллах и на Неговия Пратеник, за него е огънят на Ада, там ще пребивава вечно. Това е огромният позор“
И бойте се от Огъня, подготвен за неверниците!
„Ще искат да излязат от Огъня, ала не ще излязат оттам. За тях ще има постоянно мъчение“
„Аллах прокле неверниците и приготви за тях Пламъци.“
2
2
Младок
Младок
04.07.2013 20:30
Владиславе, тази "простотия" точно теб те очаква, щом плашиш Георги с нея. Ще те очаква само в глупавите ти недоносени мисли. Добавям, че ти точно сега я получаваш, защото си тъп.
2
1
Владислав Ц.
Владислав Ц.
04.05.2013 00:28
Георги, а я си представи, че точно тебе точно тази простотия наистина те очаква! ;))
0
1
Георги
Георги
21.03.2013 08:24
страшна простотия
0
1