Все по-често животните стават герои

Все по-често животните стават герои

Героичното поведение сред животните е много разпространено явление, макар това да не е известно на много хора. Делфините, маймуните, прилепите и дори мравките са готови безкористно да се притекат на помощ на другарите си.

Доктор Елиз Наубахари от Парижкия университет твърди, че напоследък има все повече доказателства за готовността на животните да помогат на други в нужда, дори при това да рискуват живота си.

Доскоро се смяташе, че това е поведение, свойствено само на човека. Често се случва делфин да се изложи на опасност, докато помага на пленени или ранени делфини.

В такива случаи той ги повдига на повърхността на водата, като им дава възможност да поемат въздух. Маймуните защитават женските и децата си, когато са изложени на опасност.

Все по-често животните стават герои

Прилепите асистират на родилките по време на раждане, за да не изпуснат децата си, тъй като процесът на появяване на бял свят на малкото прилепче е особен.

Майката ражда, кацнала на тавана на някоя пещера, и има голям риск бебето да падне от голяма височина. Мравките винаги помагат на представители на своя вид, ако те са заплашени от хищник или са попаднали в капан.

Мравките обаче помагат само на представители на своя мравуняк, а молбите на мравки от други мравуняци се игнорират без капка милост. Биволите в Африка нападат без страх лъвове, ако те атакуват малките им.

Учените са направили модел от четири пункта, по които могат да бъдат оценени героичното поведение на човек и съответно на представителите на животински вид.

На първо място това е помощта на човек или животно, изпаднало в беда, като при това самият човек или животни се излага на голяма опасност. На второ място е това, че спасителят причинява на самия себе си определен тип вреди.

Трето, поведението на спасителя съответства на неприятните обстоятелства, в които е изпаднала жертвата. И накрая, спасителят помага на жертвата без желание за награда.

При хората поне има медали и благодарности, при животните обаче няма израз на благодарност, но въпреки това проявите на героични постъпки се увеличават.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 6 гласували
5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари