sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Десет необясними човешки прояви

Десет необясними човешки прояви

Нина НордНина Норд
Джедай
788526
Десет необясними човешки прояви

Десет необясними загадки тормозят учените, които така и не могат да разберат на какво се дължат някои човешки прояви. При това става въпрос за обичайни действия, които дори не ни правят впечатление.

Кои всъщност са тези странни прояви? На първо място е смущението и изчервяването на лицето. Този процес е лишил от сън самия Чарлз Дарвин, който се опитвал да обясни защо човек се изчервява, когато лъже.

Според Дарвин това е сигнал за околните. Но някои учени са на мнение, че това е просто слабост на характера и липса на контрол на собственото тяло. Втората загадка е смехът.

Когато се смеем, тялото ни изработва специални ендорфини, които отговарят за настроението ни. Учените твърдят, че хората се смеят много повече на пълни глупости, отколкото на наистина смешни неща. Защо го правят, не е ясно.

Целувката – тя не може да бъде обяснена от генетична гледна точка, тъй като не е разпространена във всички човешки общества. Според една от теориите желанието за целувки изпраща човек в първите месеци от живота му, когато е бил кърмаче.

Десет необясними човешки прояви

Преди много време жените, които не са имали мляко, са слагали мляко в устата си и са го изливали в устата на бебето си. Има теория, споре д която оттам произтича споменът за размяна със слюнка.

Сънищата – теорията на Фройд се базира върху това, че сънищата ни са отражение на подсъзнателните ни желания. Сънищата на практика ни помагат да обработим получената през деня информация. Няма яснота защо всъщност сънуваме.

Суеверията също са голяма загадка, защото те нямат никакъв еволюционен смисъл. Но произходът на всички религии се гради именно върху суеверията. Няма логика и в нацупването, което е характерно най-вече за тийнейджърите.

Те се цупят поне по четири пъти дневно. Според някои учени тези движения всъщност укрепват имунната система. Преходната възраст също е загадка, тъй като това не се случва с нито един животински вид.

Никой от представителите на фауната не преминава през ужаса, наречен пубертет. Според някои специалисти пубертетът подготвя мозъка за истинския живот.

Той дава възможност на човек да прави експерименти по време на съзряването, за да бъде подготвен той след това за отговорности в бъдеще време, когато няма да има възможност за глупости.

Алтруизмът засега е пълна загадка. Даването на нещо без искане на друго нещо в замяна се наблюдава в историята на човечеството в продължение на много векове.

Това явно просто доставя удоволствие на хората, защото засега друго обяснение няма. Изкуството също е мистерия. Рисуване, танци, музика, скулптура – това може да е израз на гордост пред партньора от другия пол.

Но изкуството също така е безценно, защото посредством него се предава опитът и знанията на десетки поколения. Окосмяването на тялото, което е отдавна ненужно, тъй като не живеем в пещери, също е загадка. Вероятно космите по тялото са останали, за да ни защитят от агресията на околната среда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
valka
valka
14.09.2013 22:57
оф, за всичко си има най-елементарно обяснение:)))
1
1