Лабиринтите са модерни и днес

Лабиринтите са модерни и днес

Най-прочутият лабиринт, създаван някога, е бил построен на остров Крит за митичния Минотавър. Модата за създаване на подобни главоблъсканици се е запазила до ден днешен.

Световна известност имат градините-лабиринти в именията на Гонзаго в Мантуя, във френската кралска резиденция Версай. Папа Климент Х накарал градинарите си да направят жив лабиринт до вилата си в Рим през 1670 година. Той се забавлявал, като пускал слугите си в центъра на лабиринта и се смеел, докато те се чудели как да излязат.

В Англия лабиринтите са национална традиция от столетия. Английският крал Хенри Втори през дванадесети век заобиколил двореца на възлюбената си Розамунд Клифърд с огромно количество алеи лабиринти и живи плетове. Този лабиринт бил наричан Будоарът на Розамунд.

Тайната пътечка, която водела директно в двореца, знаели само слугите на Розамунд и кралят. Това не било просто прищявка на тиранина – в онези жестоки времена фаворитката на краля била постоянно на мушката на враговете му.

Но това не спасило красивата Розамунд. Ревнивата съпруга на краля, кралица Елинор, успяла да разбере загадката на лабиринта на Розамунд, нахълтала в резиденцията й и я убила.

Лабиринти

Най-прочутият лабиринт в Англия е Хемптън Корт, построен през 1691 година по заповед на принц Вилхелм Орански. И днес там е пълно с туристи, които искат да разберат дали наистина могат да се загубят.

Самият лабиринт не е никак страшен, стига постоянно да вървиш само в една посока. Подобни лабиринти са създавани в Англия доскоро. През 1988 г. В Лидс е направен такъв от 2400 дървета.

Погледнати от птичи поглед, пътечките образуват изображение на кралска корона. До центъра на лабиринта се стига по алеите, а връщането обратно става със спускане в подземие.

Най-големият градински лабиринт се намира в английския замък Бленхейм. Неговата дължина е 88 метра, а ширината му е 55, 5 метра. Живите лабиринти винаги привличат вниманието на туристите.

Напоследък стават все по-модерни компютърните игри-лабиринти. Но подобни развлечения не са безопасни според учените. Например играта „Лабиринтът на смъртта” не е подходяща за хора с нестабилна психика.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати