sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тайната на човека-радар все още не е разгадана

Тайната на човека-радар все още не е разгадана

Нина НордНина Норд
Джедай
788526
Тайната на човека-радар все още не е разгадана

Много преди да бъдат изобретени електромагнитните радари, на Земята са съществували хора, които са можели да видят на огромно разстояние кораби в морето.

Все още остава загадка дали са имали ясновидска дарба или просто са използвали познанията си за законите на природата. Един от тези живи радари – французинът Етиен Ботино станал световноизвестен.

Етиен се родил в провинцията Анжу. През 1762 година постъпил на служба във френския морски флот, където бил увлечен от наблюдения на атмосферата.

Тогава му хрумнало, че приближаващите се към брега кораби са способни да предизвикват определени атмосферни явления. През 1764 г. той бил назначен на длъжността инженер в Порт-Луи, край който често минавали чужди кораби.

На върха на една планина била изградена наблюдателна кула, за да виждат часовите с далекоглед кога идва кораб. Но Ботино предсказвал пристигането на кораба няколко дни преди той да се появи на хоризонта.

Тайната на човека-радар все още не е разгадана

При това французинът успявал да предскаже и националността на кораба. Ботино неведнъж се хващал на бас за пари какъв ще е корабът и кога точно ще пристигне и винаги познавал.

Така той си спечелил много врагове и бил изселен в Мадагаскар, където едва не умрял от глад. Но новият губернатор го върнал обратно и през 1780 Ботино написал писмо до министъра на морския флот на Франция маршал Де Кастри.

Там той описал способностите си. Във френски музей се пази писмото на губернатора до министъра, в което се описва, че инженерът бил в състояние да предсказва пристигането на кораба, докато той все още се намирал на 600 мили.

За четири години той успял да предскаже 575 пристигания на кораби. С това писмо Ботино заминал при министъра. По пътя той помогнал на капитана на кораба, като му казвал къде го очакват подводни рифове.

Учудването му било огромно, когато министърът не пожелал дори да го приеме, а журналистите го обявили за шарлатанин. За това се погрижилили старите му врагове.

В записките на Ботино е написано, че той няма ясновидска дарба, а просто е направил много важно научно откритие. Но той не искал да го разгласи, докато не получи солидно възнаграждение.

То обаче не предизвикало интерес. Преди да умре, Ботино казал: „Светът, възможно е, ще бъде лишен за известно време от откритието, което би било истинска чест за осемнадесетото столетие”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати