Човечеството изчезва до 100 години

Човечеството изчезва до 100 години

Възможно е човечеството да изчезне в рамките на 100 години, заяви неотдавна един от водещите австралийски вирусолози и еколози Франк Фенър.

Фенър е перфектен учен с големи постижения. Специалист е в няколко области. Като вирусолог е подпомогнал за изкореняването на едрата шарка. Според него човечеството няма да издържи на климатичните изменения и ще бъде изличено в рамките на едно столетие.

Според публикация в списание "Ню сайънтист" хипотезата на Франк Фенър се поддържа и от някои други специалисти - климатолози, които виждат опасността: драстични изменения в климата.

Според колегата на Фенър Стивън Бойдън не всичко обаче е изгубено. Той твърди, че вредите са все още обратими, но са необходими "революционни промени за осигуряване на екологичната устойчивост".

Не само тези двама учени са скептично настрени относно светлото бъдеще на хората. Множество изследователи, занимаващи се с човешкото благоденствие през последните десетилетия, са категорични, че ограничителният фактор е храната.

Нуждите ни ще скочат драстично, тъй като населението ще нараства, а консумацията ни на храна е невъздържана. Същевременно климатичните промени ще затруднят разширяването на производството.

Все пак трябва да се има предвид, че сложността на цивилизацията ни е такава, че едва ли някой е в състояние точно да предвиди нейния срив или заличаване от лицето на планетата.

В същото време пълното изчезване на близо 7 милиарда същества изглежда доста невероятно.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Мартин
Мартин
08.06.2013 17:21
И преди е имало големи климатични промени и преди сме се оправяли, ще се оправим и сега.
1
0