sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Какви магически сили притежава оризът?

Какви магически сили притежава оризът?

Какви магически сили притежава оризът?

Оризът е сред най-разпространените хранителни продукти наред с царевицата, боба и картофите. Поради наличието на толкова много рецепти с ориз и сравнително ниската му цена сме свикнали да гледаме на него като на обикновена храна.

Но според някои стари легенди той има мистични свойства.

Какви магически сили притежава оризът?

В азиатските страни оризът се произвежда и яде от хилядолетия. Той не е просто съставка от кулинарията на Япония, Китай и други държави, но е част от културата и тайнствените ритуали, извършвани по тези места. Ритуалите с ориз се крепят на идеята, че той има защитни свойства, носи късмет, любов и привлича парите.

Според едно старо поверие, ако двама влюбени хапват ориз от една и съща купа, то това е своеобразно обещание и обет за брак. Вярва се, че тази храна може да донесе плодородие, спокойствие и щастлив живот на младите семейства, затова и в Китай хвърлят ориз като част от сватбените ритуали.

Според хората в Япония пък консумацията на ориз ще осигури спокоен живот, а ако се консумира с червен боб - финансово благополучие. Същото се отнася и за оцветения в червено ориз, който обещава много радостни мигове в бъдеще.

Магически сили на ориз

Оризът е свята храна за азиатските народи, а изхвърлянето му е истински грях. Някога той е бил използван за разплащане и все още на него се гледа с голям респект.

Интересна подробност е, че според японците съхранението на ориз у дома пази дома от зли призраци и лоши хора. В по-стари времена вярвали, че бебетата плачат, защото ги безпокои дух. Тогава имало поверие до малките дечица да се оставя съд с ориз. Когато мъничето започвало да плаче тревожно, родителите му разпилявали ориз около него и според преданието така то се успокоявало.

Има други любопитни поверия за ориза. Смятало се, че ако при готвене на оризови ястия в тенджера, по съда се образува ярък пръстен, то домакините в дома скоро ще се замогнат. Друга легенда пък гласи, че десертите с ориз и канела правят мъжете добри любовници.

Ако решите да използвате ориз като проводник на късмета в дома ви, можете да заложите и на бялата разновидност. Но що се отнася до здравословно хранене, горещо ви препоръчваме кафяв ориз, който се счита за много по-полезен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати