sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Магии, Вещици и Проклятия»Магически сили на лешниците

Магически сили на лешниците

Магически сили на лешниците
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-23%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Леската (лешниковото дърво) е единствено сред "ядките", царицата на всички суеверия, едно от най-често използваните от европейците за магически цели, свещени дървета. Боговете, свързани с леската, са Один при германските народи, Луг при келтите, Велес при славяните, Хермес при гърците и Меркурий при римляните.

По-скоро това дърво е едно от най-тясно свързаните с магията като такава, с вълшебствата. Това ядково дърво дава плодовете на мъдрост (ядките на знанието). Който е опитал тези ядки или поне е изял животното, което ги е изяло, той сам получава магическа мъдрост и дарба на прозорливост.

От незапомнени времена хората приписват на леската многобройни магически свойства. Друидите, когато решавали спорове, държали в ръцете си бели пръчки от леска, като символ на безпристрастност. Жезълът от леска също е бил атрибут на пратениците, предпазвайки ги от атака. В Англия е използван раздвоен прът от леска за идентифициране на виновника.

Лешници

Леската е преди всичко талисман срещу злите сили. Един пример за възможна употреба е да нарисувате кръг около себе си с лешников клон в случай на предстояща опасност. Леската е магическо растение, което предпазва от природни стихии. Когато наближи гръмотевична буря, овчарите веднага се втурвали да прикрепят парче кора от леска към дрехите си, опитвайки се да избегнат не само удар на мълния, но и дявола. Лешниковото дърво не е подложено на гръмотевични бури и мълнии и затова славяните забиват кръстове от него в ниви и навеси, а в същото време гръмотевичната буря заобикаля леската, разваляйки само ядките. На свойството на ядката да предпазва от мълния се основава традицията за изгонване на гризачи с лешникова клонка.

За да образуват магическа защита, лешниковите клонки били забивани в земята по периметъра на оградена зона, в която, както се смятало, че никаква магия отвън не може да проникне. Нека си припомним, че леската е един от най-почитаните символи на реколтата. Лешниковите клони, залепени в дограмата, предпазят от мълнии, а три лешникови пирона, забити в стената на къщата, ще ви предпазят от пожар.

Ако подарите пакет с лешници на булката, това ще донесе щастие и ще помогне срещу безплодието. Яденето на ядките и увеличава плодовитостта, достатъчно е постоянно да носите една ядка със себе си. Ако вържете два клона от леска с червен или златен конец, така че да образуват кръст - това ще донесе щастие. Ядките се нанизват на конец и се закачат в къщата, също за късмет.

Ако откриете две лешникови ядки в една черупка, изяжте една от тях, а другата хвърлете през лявото си рамо и си пожелайте желание - то със сигурност ще се сбъдне. Изплетете венец от лешникови клонки и поставете над главата си, измислете желание и то ще се изпълни. Хората вярвали, че за да забогатеете, достатъчно е да носите в джоба си или да зашиете в амулет двоен или троен лешник.

Лешникът е много влиятелно дърво със силен характер, едно от основните му качества е справедливостта. Неговата енергия ще ви помогне да обърнете ума си, да разгледате обективно ситуацията от различни ъгли, да придобиете мъдрост. Лешникът помага да останете на избрания път по време на важни промени в живота. Предпазва от всички видове щети и зли очи, магьосничество и магия, както и от злополуки. Умните магьосници дават съвет да носите леска със себе си. В този случай лешникът ще излекува сърдечните ви рани и може би дори ще ви предпази от тях.

Митове и легенди за лешниците

Леска, Лешниково дърво

Древните китайски ръкописи твърдят, че една от петте свещени храни, които Бог е дарил на човечеството, са лешникови ядки. Изгарянето им върху олтарите на божествата се твърди, че е давало на служителите на храма способност за ясновидство. Древногръцкият лекар Диоскорид (I в. сл.н.е.) използвал ядките в редица лекарства за лечение на различни заболявания, от обикновена настинка, до плешивост. Вергилий прославил леската, твърдейки, че е почитана повече от гроздето, миртата и дори лавровото дърво. Отдавна е отбелязано, че ядките са добра храна за ума. Затова жреците на древен Вавилон забранявали на обикновените хора да ядат ядки, тъй като смятали, че те имат благоприятен ефект върху умствената дейност, а това е безполезно за обикновените хора.

Древните римляни почитали ядките като храна на боговете, а самата леска се смятала за свещена. Забранявало се изсичането ѝ. Те вярвали, че клон от лешниково дърво (едногодишно) може да показва заровени съкровища, че лешниците имат магическата сила да направят човек неуязвим, да спрат летяща стрела, да гасят огън, да спрат гръмотевична буря, да освободят от вериги.

Във Франция ядките се разхвърляли по сватби, в Англия казвали: Лешникова година - потомството на момчетата. Скандинавците прогонвали кравите с лешникови клонки, за да ги доят по-добре. Руснаците търсели гъби с лешникови клонки (казват, че и сега помага), а словаците търсели съкровища.

Българите гонили демони, които носели безсъние на децата, заобикаляйки люлката на детето със запален клон от леска, по същия начин, по който отклонявали от люлката самодивите. И когато едно дете не можело да се научи да ходи дълго време, те го удряли леко с лешникова клонка и казвали: Остави леската, вземи дряна, защото вярвали, че леската го държи в света, от където всички деца идват, а дряна кара децата да растат и да стават по-силни.

По специално в България, Македония и Източна Сърбия се смятало, че през периода на Троицата (Петдесетницата) душите на мъртвите посещават Земята и временно се „заселват“ в клоните на лешникови дървета. Водени от това вярване, славяните се опитали в навечерието на Троицата и на самия празник да не се чупят клоните на леска, за да не се смущават душите на мъртвите.

Магически сили на лешниците

На Възнесение Господне или на Деня на духовете къщите били украсени с лешникови клони. Поставени на пода в къщата и в църквата, хората коленичат върху тях, молят се и притискат ухото си към лешниковите клони, като ги слушат. Вярвало се, че по този начин човек може да чуе мъртвите и дори да говори с тях. Неизпълнението на този обичай било осъждано, защото хората вярвали, че по този начин ще попречат на душите да стигнат до земята и да се върнат обратно (душите ще останат „заключени“ в „онзи“ свят или в „този“).

В края на деня тези орехови клонки били отнасяни на гробището, помитали гробовете с тях, така че в „отвъдния свят“ душата на починалия да се скрие в сянката им. На Коледа лешниците били задължителни. Преди Коледа собствениците разпръсвали ядки по пода и в ъглите, за да нахранят душите.

Всеки вид дърво има собствен енергиен потенциал, излъчва вълни с определена дължина. От тази позиция лешниците са изключително необичайно и привлекателно растение. Леска е много силно, но спокойно и спокойно дърво. Ако успеете да се споразумеете с него, то ще защити къщата или земята от лоши хора, няма да допусне несправедлива присъда, ще предотврати влиянието на злата воля върху изхода на събитията.

С други думи, лешникът ще ви спаси от злонамереното намерение на някой друг, но няма да ви спаси, ако вие сами носите това намерение. Наистина е трудно да се намери друг такъв оракул - справедлив, нетленен, неподвластен на никакви емоции и влияния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати