sanovnik.bg»Статии»Мистерии»На мода е некротуризмът

На мода е некротуризмът

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
На мода е некротуризмът
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Думата некротуризъм звучи стряскащо, но той става все по-популярен. Всъщност няма нищо чак толкова плашещо или аморално в него – това е просто пътешествие по най-прочутите гробища на планетата.

Хит на подобните пътувания е прочутото френско гробище Пер Лашез. Хиляди са хората, които всяка година извършват пътувания по известните гробища.

Според историците това е съвсем нормално, тъй като гробището не по-лошо от архитектурните паметници позволява на хората да опознаят историята, местните традиции и архитектурата на дадена страна.

Някои така силно се увличат по гробищните разходки, че дори започват да колекционират интересни и оригинални нагдробни надписи. В Англия дори има конкурс, посветен на това.

Ето например един надгробен надпис от Клотистър, Англия: „Причината за смъртта на този достоен човек е глупостта на прислужницата Лорънс, която вместо разхлабително му сипала нитрат и така го убила за пет часа”.

Този надпис краси гроба на Доналд Робъртсън, който починал през 1785 година. Най-посещаваното от всички гробища на Земята е Пер-Лашез в Париж.

На мода е некротуризмът

Всяка година то се посещава от два милиона души. Но тази традиция е сравнително отскоро, първоначално гробището не е привличало много туристи.

За да го превърнат в атракция, местните власти и най-вече проектантът Никола Фрешо, който инвестирал много пари в проекта, решили да направят Пер-Лашез по-популярно.

Затова те ексхумирали от други места и погребали наново в Пер-Лашез останките на Лафонтен и Молиер. Освен тези двама писатели на 50 хектара площ спят спокойно Едит Пиаф, Оскар Уайлд, Жорж Бизе, Марсел Пруст, Балзак, Йожен Дьолакруа, Сара Бернар, Фредерик Шопен, Ив Монтан.

Тук е и гробът на Джим Морисън, който има специална охрана за защита от фенове, както и гробовете на много други световноизвестни личности. За да облекчат некротуристите, създателите на испанска социална мрежа организирали специални туристически маршрути.

Тази идея била подкрепена от Асоциацията на значимите гробища в Европа. Засега маршрутите се простират само на испанска земя, но след като била направена безплатна демонстрация, десетки туристически агенции вече записват желаещи да обиколят местните гробища.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати