sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Кое цвете какво символизира?

Кое цвете какво символизира?

символика на цветята

Цветята са незаменими като подарък от древни времена. Те са най-подходящият начин някой да се почувства специален и обичан. Много често с тях можем да кажем повече от онова, което се осмеляваме да изречем с думи. Те имат свой език и потапянето в неговата магия и символика е едно изключително обогатяващо преживяване.

Във времето символиката на цветята се е променяла, но все пак са останали някои общи послания, характерни за всяко цвете. Трябва да се знае също, че различните цветови нюанси изразяват различни мисловни и емоционални разлики, а понякога и нови идеи. Букет със специално подбрани цветя е можел да предаде цяло послание от чувства и намерения.

Ето какво можем да научим от някои от тях.

Зюмбюл

Това жизнерадостно пролетно цвете символизира скромност и смирение. Лилавият на цвят зюмбюл на езика на цветята е молба за прошка, розовият изразява покаяние, белият символизира красотата, а жълтият цвят - ревността и завистта. Само едно цвете, а са въплътени толкова много емоции в различните му цветове.

символика на зюмбюла

Ирис

Това цвете е емблемата на държавата Франция. Символизира приятелството. С него се изпраща послание за значението на приятелството на друг човек за нас. То символизира също вярата, надеждата, мъдростта и храбростта.

Карамфил

Карамфилът е едно от най-популярните цветя, които най-често носим и подаряваме по различни поводи. То символизира дълбоката и чиста любов, очарованието. Розовият карамфил е знак за женската любов. Червеният е знак, че никога няма да забравим някого и ще го носим в сърцето си. С лилав можем да изразим възхищението си от някого, а жълтият е израз на отрицание и разочарование от човека, на когото се подарява.

Лале

Лалето е цветето, символизиращо перфектната любов. Шареното лале се подарява като обяснение в любов. То е и национално цвете на Холандия.

символика на лалетата

Люляк

Това уханно пролетно цвете се смята за лиричен посланик. Много ценен е белият люляк, който най-често се избира за цвете при пролетните сватби. Не случайно го наричат и кралско цвете, защото украсява различни тържествени церемонии.

Теменужка

Неслучайно определят цветето като срамежлива теменужка. То символизира скромност, свенливост. Символизира също така живот и щастие. Хората, които избират това цвете, са способни на чисти чувства през целия си живот.

Ябълков цвят можем да подарим с пожелание да се случват по-хубави неща, а с фрезията да засвидетелстваме доверие в някого, олеандърът пък изразява внимание, минзухарът - радост. Всяко цвете може да каже много повече от това, което ще се осмелим да изречем. Ако се доверим на езика, на който говори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати