sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Нунчи - корейската тайна за щастие и успех

Нунчи - корейската тайна за щастие и успех

нунчи

Една от тайните на обществения успех е способността да бъдат разбирани и оценявани правилно околните. Нарича се още емоционална интелигентност. Корейците имат специална дума за това качество - нунчи. Преведено буквално значи измерване с очи. Не се използва за отделен индивид, а за обстановка, за атмосфера, създадена в някаква ситуация.

За корейците е много важно да имат бърз нунчи, както казват те. Това ще рече, че този индивид владее изкуството да усеща какво мислят и изпитват хората и умее да реагира по подходящ начин, така че да създаде връзки на доверие и хармония.

Това е способност, може дори да се нарече дарба, която е във възможностите на хора, които умеят да бъдат чувствителни към динамиката на дадена група хора. За целта владеещият нунчи трябва да притежава осъзнатост. Нужни са само уши, очи и спокоен ум, за да се долови сложната динамика за естеството на йерархията в групата и общото настроение в нея. Това е определящо за избора на правилно поведение.

Бърз нунчи е необходим във всяка ситуация - от посещение на събитие като сватба до интервю за работа. Корейците много ценят нунчи и обучават поколението си как да развият тези качества.

Това е много стара философия, но тя е актуална както за древността, когато е възникнала, така и за днешния ХХІ век. Това означава, че е универсално качество, което помага на всеки да се разбира с хората и да получи от тях, каквото иска.

Нунчи има основни правила и те трябва да се познават и прилагат.

нунчи - корейска тайна за успех

1. Прочистване на ума - трябва да не се забравя, че предразсъдъците пречат да се научи необходимото за хората. Нужно е освобождаване на съзнанието, за да се подготвят условията за нунчи.

2. Ефект на наблюдателя - влизането на нов човек в затворено пространство, веднага променя това пространство.

3. Оглеждане на обстановката - влезлият последен трябва да огледа обстановката. Всички други са там преди него и от тях може да получи информацията за общото настроение в стаята. Необходимо е да се навлезе в общото настроение, да се разбере какво е то и чак след това да се действа.

4. Никога не бива да се отхвърля възможността да се мълчи. Така много въпроси получават отговор, без да са зададени.

5. Маниерите са много важни, трябва да се използват на място.

6. Четене между редовете - хората не винаги казват това, което мислят. Не всеки прави това, което и другите, а нунчи може да помогне за разбиране на емоционалността на другите.

7. Важно разбиране е, че оцеляват нито най-силните, нито най-умните, а най-адаптивните. И това е едно от важните неща при нунчи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати