Фън шуй елемент Дърво

Фън шуй елемент Дърво

Всеки човек с раждането си е свързан с един от петте елемента, съставляващи всичко около нас - Дърво, Метал, Вода, Огън и Земя. Този личен елемент оформя човешката същност, енергията и излъчването на индивида. Той влияе върху начина, по който хората разрешават различните дилеми в живота, степента на интровертност и умението за концентрация.

Петте елемента създават една система и както във всяка система те са взаимно свързани. Целта е да се създаде и утвърди равновесието и хармонията между тях във всеки тип среда, защото от това зависи щастието.

Всеки от петте елемента има свой архетип. Познаването му ще даде яснота за начина, по който трябва да се уравновесят елементите.

Към елемент Дърво принадлежат всички хора, на които годината на раждане завършва на 4-5.

Обща характеристика на елемент Дърво

Дървото е елементът на креативността, творчеството и раждането. Тези, които са родени под влиянието на елемента Дърво, носят творчески заряд. Те имат бистър и гъвкав ум, но са силно честолюбиви, лесно се обиждат, обичат материалните блага и комфорта. Обикновено са оптимистично настроени, нуждаят се от приключения, макар понякога да проявяват към околните.

Тези значителни разлики идват от факта, че съществуват два отделни типа личности Дърво Ин и Дърво Ян, както и за всички други елементи. Сходните характеристики на тези типове личности са факт, но в зависимост от това дали са Ин или Ян, те имат и своите различия.

Физически дадености

Хората с елемент Дърво имат спортно тяло, мускулатурата им е добре развита. Обикновено са над средни на ръст, с дълги крайници. Лицето им се отличава с правилни черти. Горната и долната част на тялото са добре уравновесени. Обичат топлата цветна пролет.

Емоционални особености

Елемент Дърво

Водят хората, подвластни на елемент Дърво, като склонни към агресия. Потребността им от движение идва, за да задоволят нуждата да привличат вниманието върху себе си, както и да преодоляват собствената си същност.

Хората от елемент Дърво Ин обаче се различават съществено от тези с Ян. Ин имат справедлив, честен, независим и свободолюбив характер. Те се движат неотклонно по своя път, следвайки целите си. Любопитни са и имат много интереси. Много високата степен на креативност, която притежават, ги тласка да развиват креативни идеи, защото не понасят рутината.

Хората от Дърво Ян трудно понасят промените в обстановката. Те са много праволинейни и не променят гладната си точка. Много се влияят от настроенията си.

Личностни особености

Тези хора имат много добре развито зрение. Творческият им подход е съчетан с бистър ум, който пази от изпадане в царството на илюзиите и фантазиите. Честолюбиви, лесно обидчиви и нетърпеливи са много от представителите на този елемент. Планетата Юпитер е важна при тях, тя символизира авторитета и оптимизма, които са им важни.

В живота им често надделява жаждата към пътешествия, стремежа към комфорт и материални блага, но доброто им сърце ги води при благотворителните инициативи.

Психологически особености

Подвластните на елемента Дърво не се боят от проблемите и не бягат от тях. Те работят за тяхното решаване. Често спорят, държат на своята гледна точка, защитават вижданията си. Те имат навик да налагат мнението си, дори без да се замислят какво впечатление правят на околните. Много се боят от отхвърляне. Имат силна необходимост да бъдат обичани.

Особености на кондицията

За да не си създават излишни неприятели, подвластните на елемента Дърво просто трябва да овладеят изкуството да заобикалят проблемите, които им се опират и не могат да разрешат. Умението да слушат другите им липсва, нужно е също овладяване на агресивността.

Особености на физиологията

В тази група се наблюдава необходимост от физическа и сексуална активност, за да се постигне баланс в тялото и да се регулира инсулина. Нужно е да се стимулира отделянето на ентерамина, който е хормон на спокойствието и благополучието. Замърсената околна среда, сухият климат и застоялият въздух им действат особено зле. Нужна им е разходка, дори в обедната почивка.

През уикендите е добре да бъдат сред природата, да се занимават със спорт или работа в градината.

Здравословен статус

Слабото място на тази група хора са черният дроб и жлъчката. Нуждата да се спазва определен режим на живот е наложителна. Недостатъчното движение пречи на обмяната на веществата, а това води до интоксикации и проблеми с кожата, теглото, настроението и много други. Вниманието към черния дроб е наложително.

В хранителния режим, който е много важен, трябва да присъстват зехтинът, морковите, аспержите, целината, артишокът и соята.

Съвместимост на елемента Дърво с другите елементи

Положителната комбинация на Дървото е с елемента Вода. В живата природа се наблюдава същото съотношение. Водата храни дървото. Хората с елемент Вода са силни, борбени и дипломатични, качество, което им помага да намерят общ език с подвластните на елемент Дърво, които искат непременно да наложат своята гледна точка. Тихият им чар действа безотказно и невидимо върху агресивно настроените представители на елемент Дърво.

Негативната комбинация е между Метал и Дърво. В живота металът реже дървото. В живота подвластните на елемент Метал успяват да се концентрират в себе си и избягват отговорностите, както и не приемат навлизане в личното пространство, заради което не могат да се разбират с представителите на елемент Дърво, прекалено са различни.

Интересни закономерности на елемент Дърво

Фън шуй  Дърво

Зеленият цвят във всичките му нюанси е цветът на елемент Дърво. Може да се добави и кафявият, който е също интензивен цвят от природата.

Този елемент се символизира от мебелите от дърво, живите цветя, дървените фигури.

Формите, които се свързват с елемента дърво, са издължените, вертикалните. Такива са цилиндърът и правоъгълникът.

Благоприятните посоки са изток и югоизток. Източната посока е свързана с най-големия син в дома. Говори и за семейството като цяло. Цветът е тъмно зелен.

Югоизточната част е свързана с най-голямата дъщеря в семейството. Показва богатството в дома. Цветът е светлозелен.

Известните личности, подвластни на елемента Дърво, са Инес Састр, Далида, Бернар Тапи, Мадлин Олбрайт, Индира Ганди, Диего Марадона и други.

В цикъла на съзиданието според Фън шуй мястото на Дървото диаграмата казва, че то подхранва Огъня, но изгаря, за да може той да гори, а Водата е това, което го създава Дървото, но път Дървото отнема силата на Водата. Промените в този цикъл са неотменни.

В контролиращия цикъл Дървото притъпява Метала, а Земята пречи на Дървото да се разраства. Тези връзки са взаимно поддържащи се.

Сградата на Китайската банка в Хонконг е пример на сграда с форма на дърво, но много противоречив.

Животните от календара, които отговарят на елемента Дърво, са зодия Заек и зодия Тигър.

Основно качество на подвластните на Дървото е верността, а най-ценната им добродетел е благосклонността им.

Всички, които принадлежат към този елемент, трябва да изразяват себе си чрез някакъв вид творчество.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати