sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фън-Шуй»Фън шуй елемент Огън

Фън шуй елемент Огън

Фън шуй елемент Огън
Снимка: PIRO4D/ pixabay.com
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В китайския хороскоп рождената година се свързва с един от петте елемента във Фън шуй - вода, огън, дърво, метал и земя. Те оказват влияние не само върху енергията в пространството, което ни заобикаля, но и върху хората, които обитават това пространство.

Ако знаем своя елемент и въздействието, което оказва върху вътрешния ни мир, можем да използваме тази сила в своя полза.

Как ще стане това?

Ако познаваме закономерностите на елементите във Фън шуй и знем, че имаме два несъвместими елемента, можем да тушираме напрежението, което неминуемо се създава, включвайки елемент, съвместим и с двата.

Хората, чиято година на раждане завършва на 6-7, принадлежат на елемент Огън.

Теорията за петте елемента е древна и сложна, но лесно може да се разбере нейната динамика, ако се наблюдават тези елементи в природата и се знае как си взаимодействат. Това става чрез 2 цикъла - на пораждане и на унищожение.

В цикъла на пораждане Дървото ражда Огън, Огънят ражда Земя.

В цикъла на унищожение Водата гаси Огъня, а Огънят топи и разрушава Метала.

Да видим какви са характеристиките на хората, подвластни на елемент Огън.

Обща характеристика на хората с елемент Огън

Огънят е мощен и силен елемент, символ на активността, ентусиазма и енергията, носител на жизнени и лидерски качества. Това е топъл елемент, за който мярката е много важна, защото ако е в излишък, руши всичко около себе си.

Физически дадености на елемент Огън

Хората, принадлежащи към елемента Огън са склонни към напълняване. Гората част на тялото им е по-добре развитата и по-силната. Те са стройни и доста пластични, имат фини крайници. Лицето им е овално и създава впечатление за мекота. Това са летен тип хора.

Емоционални особености на елемент Огън

Това са хората на резките настроения. Те лесно и бързо сменят противоположни понякога чувства и дават противоречиви сигнали. Имат силна потребност да общуват активно и е доста натоварващо човек да ги следва емоционално.

Личностни особености на елемент Огън

Всички представители на елемента Огън се отличават с добре развитата си реч. Имат склонност да участват в обществения живот и притежават лично усещане, че са незаменими. Това са обаятелни личности, с гъвкав и дипломатичен подход, но тези черти са неподходящо съчетани с повърхностно разбиране за нещата, лекомислие е и непостоянство. Планетата Марс е намесена и символизира динамика, ентусиазъм и активност. Много силно надделява в тях способността им да привличат и съблазняват, както и склонността им към демонстриране на силни чувства.

Психологически особености на елемент Огън

Фън шуй елемент Огън

Огнените хора лесно отстъпват решаването на собствените си проблеми на околните, а това ги прави зависими от другите. Много драматизират, а ако получат упрек, са готови на отстъпки.

Очакванията и изискванията им към останалите хора са прекалено големи. Трудно понасят провалите, защото много се интересуват от чуждото мнение. Склонни са на емоционални сривове.

Нужно е да се научат да управляват емоциите си. Те често им пречат да видят хората и събитията в истинската им светлина и да правят верни изводи. Пречи им прекаленият идеализъм, недобрата обективност и високите очаквания. Просто трябва да се научат да бъдат по-смели и да правят нещата сами, да се учат и усъвършенстват, за да повярват в собствените си възможности.

Влиянието върху вътрешния свят на елемента е много интензивно и е важно за огнените хора да го управляват успешно, както и да намират нужните им партньори в ролята на балансьор, не само в емоционалната, но и в професионалната сфера.

Особености на физиологията на елемент Огън

Тези хора се нуждаят от много кислород за интензивното кръвообращение и борбата с глада, който изпитват. Не бива да се затварят вътре, защото изолацията им се отразява зле, засилва емоционалната им нестабилност и може да изпаднат в депресия, към която са склонни.

Особености на кондицията на елемент Огън

Движението е тяхното лекарство. Трябва да се освобождават поне от 2 хиляди калории на седмица, което на практика представлява всеки ден по около час разходка, толкова време каране на велосипед, през ден по 1 час бягане. Излизането сред природата е много ценно. Трябва да си оставят и значително време за почивка, релакс и пълно възстановяване.

Здравословен статус на елемент Огън

Фън шуй елемент Огън

Слабото място на подвластните на Огъня във Фън шуй са сърцето и тънките черва. Често те се оплакват от повишено кръвно налягане, по-често боледуват и от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се грижат добре за кръвообращението си, което се нарушава от липсата на кислород. Тъй като много от тях са с повишено тегло, често имат затруднения в дишането, по лицето и шията им избиват червени петна, а краката им направо тежат.

Тези проблеми могат да се тушират с диета. Подходящи са пълнозърнестият хляб, царевицата, оризът, касисът, крушите, чесънът, магданозът, лимоните, артишокът, лукът, краставиците.

За проблемите в тънките черва може да се заложи на храни като водорасли, боровинки, ябълки, бадеми, целина, спанак, ряпа, леща, череши, ягоди.

Съвместимост на елемента Огън с другите елементи

Ако в един екип има прекалено много хора с елемент Огън, те ще се надвикват и всеки ще се опитва да доминира.

При недостиг на Огъня в екипа ще се усети липсата на мотивация вдъхновение, идващо основно от този елемент.

Правилното балансиране на Огъня е много важно, защото внася точното количество страст и емоция в средата и разпалва нужната иска на емоциите, без да допуска тя да подпали пожар.

Положителната комбинация на елемента Огън е с елемента Дърво. Енергията на хората на Огъня носи топлината на лятото, на жегата по обяд. Затова са импулсивни и много открити. Енергията им обаче трябва да се овладее и вкара в правилен коловоз, за да бъде съзидателна. Това е по силите на елемента Дърво, който им дава чувство за стабилност, без скуката и еднообразието, което огнените хора не търпят.

Неподходящата комбинация за Огън е с елемент Вода. Водата гаси огъня в природата и по същия начин хората, подвластни на Водата, гасят ентусиазма на огнените хора, спъват ги по пътя им към лидерските позиции. Конфликтите в някой момент стават непреодолими.

Интересни закономерности на елемент Огън

Фън шуй елемент Огън

Елементът огън е свързан с южната част на дома според Фън шуй, както и със средната дъщеря в семейството. Показател е за славата и положението на семейството в обществото.

Цветът на огъня е червен и се подсилва от изделия от дърво, стайни растения с мъх, както и цветя като орхидеята.

Подходящите изделия трябва да са от кожа, а изображенията на слънцето с подсилени червени и оранжеви цветове е добре да присъстват в дома на човека на Огъня. Картините на изгрева и залеза са това, което ги вдъхновява. Южната част от дома обикновено е свързана с отоплителните уреди, печката и камината, особено тази с открит огън. Свещите също са важен предмет от бита за тях.

Подходящите цветове са червеният, розовият, лилавият.

Благоприятната посока е юг.

Подходящата форма е пирамидалната и триъгълната, както и всяка с много ръбове.

Известните личности, които се числят към огнените хора са Ким Бейсинджър, Летиция Каста, Катрин Деньов, Леонардо Ди Каприо, бил Клинтън, Робърт Редфорт и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Банко Пиронков
Доста объркан материал - смесица между Фън Шуй и китайска астрология, които са два различни клона на китайската метафизика. Най-важното различие е в определянето на елементите - в китайския календар те са с 60-годишен цикъл, а във Фън Шуй са с 9-годишен цикъл. За авторката Илияна Ангелова това явно няма значение.
0
0