Митове за теменугата

мита за теменугата

Теменужките са едни от най-грациозните и нежни цветя, които могат да покорят погледа на всеки, както и да го впечатлят със семплото си ухание.

Те са толкова крехки и нежни и са оприличавани на малки красавици, които кокетно крият лицето си от погледа на хората. Вероятно това поведение на горските теменужки е причина с тях да са свързани разнообразни митове и легенди. И не само.

Малко изненадващ би ви се сторил фактът, че дълго време християнската църква а гледала на теменужката като цвете на Светата Троица заради трите ѝ листенца. Считало се, че тя се е появила на Бял Свят от сълзите на Адам, които бликнали от очите му след като бил прокуден от Рая.

Според древногръцката митология Аполон се влюбил в една от дъщерите на Атлас, но чувствата не били взаимни. Колкото повече бил отблъскван от девойката, толкова по-силно желание започнал да изпитва към нея и накрая решил насила да я отвлече.

Зевс разбрал за намеренията на Аполон и за да може да спаси момичето, я превърнал в малко цвете, което расте далеч от чуждите погледи и може да бъде открито само по прекрасния си аромат.

Говорейки за теменужките, ви подсещаме за онази детска песничка, в която се пее „Синеока теменужке, теменужке, мила дружке! Мъничка си и не знаеш колко хубаво ухаеш! “. Защото именно с очите на теменужките, които сякаш се виждат по листенцата им, е свързана още една старогръцка легенда.

Според нея най-красивата гръцка богиня Афродита, която била и символ на любовта, е зърната от простосмъртни да се къпе чисто гола в езерце, скрито в планината.

легенда за теменуга
Снимка: wikimedia

Богинята забелязала мъжете, които се криели зад храстите да я гледат втренчено и възмутена разказала за тази случка на Зевс.

Той решил да накаже простосмъртните като ги превърне в цветя с очи и лице, които от срам винаги да са с наведени глави. Както се досещате, тези цветя са именно теменужките.

Може би бихте се запитали и защо сицилианците обожават толкова много тези цветя, та само в тяхната кухня може да срещнете захаросани теменужки в сладкишите и коктейлите им. Защото се смята, че именно над Сицилия Прозерпина изтървала набраните от нея теменужки, които смятала да подари на Юпитер, когато била отвлечена от Плутон.

Днес теменужките са любими цветя на много градинари и служат за украса на паркове и алеи, градини и дворове. Има и сортове домашни теменужки, които с изключение на факта, че изискват достатъчно количество светлина и влажна почва, са цвете, което всеки би могъл да отглежда в дома си.

И наред с всички митове и легенди, свързани с теменужката, тя си остава най-вече символ на любовта и отдадеността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати