Змийските култове

Змии

Змиите са влечуги, към които мнозина подхождат с погнуса или дори със страх. Тези животинки обаче напразно са набеждавани и свързвани само с нещо негативно, защото всъщност са много миролюбиви и биха ви нападнали само ако усетят, че са застрашени.

Погледнато още по-назад в миналото, ще разберем, че змиите са били олицетворение на мъдрост и жажда за познания и редица древни народи са свързали с тях сътворението на самото човечество. По тази начин са възникнали и змийските култове, с които ще ви запознаем в следните редове.

В Древен Египет една от най-видните римски богини, известна като Ренетутет или Ренет, е била изобразявана с човешка глава, върху която е имало змия или директно със змийска глава. Самата Ренетутет е носела на хората добра реколта, охолство и късмет. Била е покровителка и на бременните жени, като им е помагала да имат лека бременност и да раждат здрави деца.

Всъщност не само в Египет, но и в много други африкански държави змията е била обожествявана и нейни ликове са изобразявани на всякакви култови и ритуални комплекси. Днес знаем дори, че древните египтяни са мумифицирали змии.

Всички сме виждали китайските дракони, които са изобразявани от най-дълбока древност. Но замисляли ли сте се, че всъщност тези дракони представляват змии с криле по тялото си? Както и че драконите в Древен Китай са били най-висшите същества, символ на върховно щастие и мъдрост. Дворците и дрехите на китайските императори са били украсявани винаги с дракони или змии, за да се знае отдалеч, че императорската мощ е огромна.

Ацтеките са вярвали в своя Змийски Бог Кетцалкоатъл, който управлявал света с помощта на Кихуакоатъл, жената-змия. Подобни богове са имали и всички обитатели на Мезоамерика, не само ацтеките, но и маите и толтеките. Дори днес могат все още да се видят много техни оцелели храмове и ритуални постройки, които са украсени със змии.

Змиите също така се разглеждат като противовес между човешкото поведение и човешките инстинкти. Змия, която е повдигнала главата си нагоре и гледа към небето е символ на мъдростта и желанието за познание, докато ако главата на земята гледа надолу, то това символизира плътските ни желания и е форма на греховността, която всички носим у себе си.

А не сте ли се замисляли какво означава знакът, който можете да видите върху почти всяка една аптека? Знак, представляващ чаша, около която се е обвила змия. Това е символът на Богът Лечител, познат ни като Асклепий и в случая змията е символ на надеждата за оздравяване.

Със здраве се свързва змията и в цялата гръко-римска митология, както и с надежда за нещо по-добро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати