Маорите са измислили татуировките

Маорите са измислили татуировките

Древната цивилизация на маорите е навярно тази, която първа вкарва в употреба татуировката като рисунка по кожата на човек. Именно индонезийските и полинезийските племена, при които татуирането се предава от поколение на поколение, са най-добрия пример в антропологичните доказателства за социалното значение на татуировката.

Маорите са древна езическа култура, която смята, че лицето трябва винаги да е на показ. Именно затова лицевите украшения са на първо място сред тези коренни жители на Нова Зеландия. Маорите от австралийския континент носят на лицата си маскообразни татуировки наречени "Моко".

Маорите са измислили татуировките

Тези удивителни и хитроумни рисунки служат като постоянна бойна украса и са показател за доблестта и общественото положение на притежателят им. Според местния обичай ако на загиналия в битка воин има маска "Моко", той се удостоява с висша почит-неговата глава се отрязва и се запазва като реликва на племето. А труповете на нетатуираните воини са хвърляни на дивите животни.

Образците "Моко" са толкова индивидуални , че често бивали използвани като личен подпис или отпечатък от палец. В началото на миналия век, продаващите на английски мисионери земя маори, подписвали договорите като изобразявали точно своите маски "Моко".

Маорите мигрират в Нова Зеландия от Източна Полинезия между 1280 и 1300 година. Днес в света има по-малко от 800 000 души, които са наследници на тази древна цивилизация. Наред с езическите ритуали, тотемизма и множеството племенни табута, маорите са племе, което изключително много държи на връзката между човек и природа и хармонията между тях.

Маорите са дружелюбни племена, но са и канибали - канибализмът се спира чак през 20 век. Стресът е непознато явление за маорите, а опазването на околната среда е приоритет в тяхната култура. Основната им религия е тотемизмът, като практика на различни форми на магия.

Тотемичните митове на маорите разказват за предците, отиването им в подземния свят и за т.нар. чуринги. Наследниците на древните маори до ден днешен вярват, че тотемът дава сила на места, скали, водоеми, сила за плодородие и сила на войните. На тези определени места маорите все още извършват ритуали.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Глупости
Глупости
05.07.2013 09:44
Татуирането се е практикувало в Европа и Азия поне от Неолита.
2
0
Иван
Иван
03.05.2013 13:15
Абе вие сте много зле !!!! Ква е тая снимка на африканец , маорите са в Нова Зенландия неграмотна работа ей!!!
5
0
Христо
Христо
14.12.2011 08:57
дааа....и на снимката...зулус...Поне да се бяте постарали да сложите една копирана от гугъл фотография на маори с татуировки...
5
1