Кои са петте елемента във Фън Шуй

Кой са петте елемента във Фън Шуй
Снимка: Comfreak/pixabay.com

В превод от китайски Фън Шуй означава вятър и вода. Вятърът и водата в единство образуват поток, който носи движение, но балансирано. Изкуството Фън Шуй учи човека как да внесе в живота си хармонията и баланса.

Според принципите на Фън шуй изграждащите Вселената елементи са енергията и материята. Енергията е благотворен елемент и се нарича Чи, а материята се разделя на 5 елемента. Изкуството на древната китайска мъдрост учи как енергията Чи протича през материята и какво влияние оказва протичането върху хората.

Неблагоприятното положение на материята блокира Чи и тогава тя се превръща в Ша - негативна енергия. Използвайки изкуството Фън шуй можем да превърнем Ша в Чи.

За да се осъществи този процес, е нужно да знаем кои са елементите на Фън Шуй и техния цикъл, те оказват голямо влияние върху енергията на дома и пространството.

Фън Шуй елемент Вода

Символ е на знание, мъдрост, пътуване, заради вечното си движение. Тя храни живите създания, но може да има разрушителна сила. Ако наблюдаваме водата във фонтанчето или аквариума, тя символизира просперитета и богатството, но там, където водата капе или тече без смисъл, тя вече изразява загуби във всякакъв план.

Фън Шуй

Фън Шуй елемент Дърво

Дървото е символ на творческото начало. То подхранва останалите елементи и съдържа в себе си всички живи растения, цветя и зелени предмети, които включват представите ни за природата. Във Фън шуй се асоциира с хуманизма, връзката в семейството и креативните идеи. Предметите от дърво носят мотивация, страст и вдъхновение.

Фън Шуй елемент Метал

Бизнесът и финансовите успехи имат за свой елемент металът. Той е проводник на енергията, която може да се генерира в определена зона. Носи ясна мисъл и строга морална позиция. Хората носят метални предмети, за да решат свои здравословни и други проблеми. Такъв пример са медните гривни.

Ако обаче металът е в излишък, тогава енергията му може да стане деструктивна. Ножът или мечът могат да имат насилническа роля.

Ин и Ян

Фън Шуй елемент Земя

Земята е символ на стабилността, опората ни и здравият смисъл на нещата. Хората, чийто главен елемент е земята, са търпеливи, честни, лоялни и уравновесени. Той Фън Шуй елемент е полезен там, където има прекалено много движение. Домът се асоциира с елемента земя.

Фън Шуй елемент Огън

Това е най-силният елемент, най-мощната Фън Шуй стихия, защото е символ на страст и енергия. Свързан е със слава и голям късмет, а хората, които са носители на този елемент като основен са родените водачи. Всичко, което се свързва с пламъка като свещници, съдове за масла спада към елемента пламък.

Елементите си взаимодействат помежду си и са тясно свързани. Дървото подхранва и създава Огъня. Огънят е в основата на създаването на Земята. В недрата на Земята се заражда Металът, той създава Водата, а тя подхранва Дървото.

Прочете още за мощните Фън Шуй талисмани и за силата на числата според Фън Шуй.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати