А дали сте подвластни на хипноза?

А дали сте подвластни на хипноза?

Податливостта към хипноза исизква преди всичко да се разгледа взаимодействието между вътрешните и външните условия при осъществяването на хипнозното превъплъщение, както и сравнителното изследване на същото с други форми на превъплъщение и вживяване.

Изучаването на самото хипнозно състояние налага най-вече изследване на естеството на психологичните и физиологичните промени, получени чрез един или друг от използваните методи в сравнение с други промени на дейността на съзнанието, предизвикани от други фактори и методи.

Това, което е специфично за възприемчивостта към хипноза зависи от много фактори в човешката същност. Било то повърхностно или напротив, твърде задълбоченото превъплъщение в едно или друго състояние зависи от множество състояния, от които по-често се разглеждат неправилно само външните.

За да се определи до каква степен човек е податлив на хипноза се поставят най-малко няколко общи въпроса:

А дали сте подвластни на хипноза?

Кои са мотивите, осъзнати или не от пациента, за да иска да промени моментното си състояние?

Кои са факторите, които улесняват установяването на договора между конкретния човек и източника на влияние върху неговото поведение?

Кое е специфичното за системата на подтикване за улесняване на превъплъщението?

Кои са основните психофизиологични процеси, развивани от тази система?

По принцип доскоро бяха открити твърде малко значими връзки между степента на податливост към хипноза и други качества на личността. Категорично се знае, че има определена взаимовръзка между податливостта към хипнозно състояние и въображението и творчеството на конкретния човек.

Това е основната изходна позиция, от която тръгват изследванията върху човешката склонност на всеки един от нас да премине в едно друго ментално, дори физическо състояние

Американският психолог Шор смята, че през живота си всеки от нас се запознава с опита на околните, обобщава своя натрупан опит, създава своя единна система от принципи за подражание и ориентиране и т.н., което е нещо естествено, често несхващано от човек като специфичен модел на поведение. Ролята на хипнозата се разглежда като частна форма на промяна на този установен модел.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дрънканици
дрънканици
05.07.2013 12:43
Айде да видя как някой ще ме докара до хипноза. Глупотевини.
0
0