Любопитни факти за японската култура

Любопитни факти за японската култура

Япония, толкова различна, загадъчна и непредсказуема за европейците, винаги е представлявала интерес за нас със своята уникална култура, манталитет и традиции. Но какво е толкова привлекателно в Япония и защо толкова хора биха желали да научат нещо за нея или да я посетят? Причината е уникалната и автентична култура, която се е развила в продължение на хилядолетия.

Япония е малка държава, разположена на планински острови. След като Япония е била изолирана от останалия свят в продължение на векове и по всякакъв начин е предотвратявала проникването на европейците и тяхната култура, но много се е променило оттогава. Днес Япония е една от най-развитите и високотехнологични държави. Повечето технически иновации се представят на света от японците. Но не може да се пренебрегне оригиналната японска култура, която се обожава от милиони хора по света. Ако и вие се интересувате от нея, прочетете някои любопитни факти за японската култура.

Какво прави японците толкова различни?

Последните самураи в Япония
Снимка: Daily Mail

Япония е единствената империя днес. Династията на императорите в Япония никога не е била прекъсвана - настоящият император Акихито е пряк потомък на Джимму, който основава Япония през 711 г. пр.н.е.

Известната самурайска чест, Бушидо, все още е жива в Япония. Традицията за извършване на ритуално самоубийство в Япония все още се практикува от хора, които не са се справили със задачите си и искат да "отмият срама", дори и от политици.

Японците обикновено се смятат за много трудолюбива нация - тук не е обичайно да се почива и те често остават до късно на работа. Повечето японци работят поне 12 часа на ден, 6 дни в седмицата.

В Япония няма понятие „пенсионер“. По закон всеки трудов договор се сключва с човек за цял живот и служителят може да заема длъжността, стига здравето му да позволява да изпълнява задълженията си.

Етикетът за японците е свещен, неспазването на правилата за добро възпитание от чужденец може да предизвика буря от възмущение сред местните жители.

В къщите и редица обществени институции в Япония е обичайно да се събуете. Събувайки обувките си, те трябва да ги обърнат с върховете си към изхода - това е изискването на древен обичай.

99.9% от местното население е японско, така че чужденците се третират по много специален начин. Европейският външен вид се счита за много необичаен; на улицата тийнейджърите могат да дотичат до човек с руса коса и сини очи, за да се снимат с него.

Независимо от това, чужденците много неохотно могат да бъдат допуснати до вътрешния живот на страната - те са обичани като туристи, но едва ли ще бъдат приети като граждани на Япония.

Японците са сигурни, че е почти невъзможно за чужденец да научи техния език, така че минималното познаване на езика ги радва.

Японска кухня

Има много малко ругатни на японски. Понякога думата „глупак“, изречена със специална интонация, може да предизвика буря от възмущение, ако е произнесена в прилично общество.

Ако японец се смее, това е първият знак, че е нервен. Тук е обичайно да отговаряте с усмивка на тъжни новини, а продължителното и непрекъснато мълчание е първият знак на уважение към човек и дори известна степен на възхищение.

Японците наистина не обичат да казват категорично „не“, така че отговорът „може би“ може да се разглежда като „не“.

Япония има свои суеверия относно реакциите на тялото. Например, ако човек киха, те казват, че някой току-що го е запомнил, а ако някой има кървене от носа, това е причина за шега със сексуален оттенък.

Цифрата 4, говорейки за суеверие, всъщност се смята за нещастна. Йероглифичният контур съответства на изписването на думата „смърт“, следователно в училища, болници и други институции никога няма офис с номер, където този номер да присъства.

Слабото телосложение на японците е често срещана причина за много сериозни комплекси относно външния им вид. Прието е да се гледа на сумистите в Япония с възхищение. Друга причина е липсата на косми по тялото при японските мъже. Често младите момчета използват изкуствено окосмяване на гърдите си, като по този начин подчертават своята „мъжественост“.

Отношението към брака в Япония е много сериозно. Те рядко се женят, особено преди 30-годишна възраст, а средната възраст на раждане за японски жени е 34 години.

Японците са много срамежливи, понякога не могат директно да признаят чувствата си.

Японки

Въпреки официалната срамежливост, обществените бани, сауни и басейни с горещи извори са много популярни сред японците. Някои от тези заведения нямат женски и мъжки стаи - всички се мият заедно.

Проституцията е официално забранена в Япония, но реално съществува. Официално японските момичета на повикване таксуват клиентите за масаж, приятна компания и дори целувки - за всичко различно от секс. Между другото, не всички публични домове работят японски жени - местните сводници предпочитат да изпращат емигранти от Филипините и Китай на тази работа. В публичните домове с японски момичета може да не се допускат туристи - те са само за свои хора.

Японците са социална нация. Тук е обичайно да живееш като всички останали и да не се открояваш, въпреки че съвременната младеж също отрича тези правила.

Японската младеж се отличава с голямата си екстравагантност - има огромен брой субкултури и движения, които се открояват със своите ярки дрехи, луди прически и разнообразие от аксесоари.

Повечето японци не играят игри на компютър, предпочитат плей стейшън и др. Това се дължи на високото ниво на пиратство в Интернет и строгите закони за авторското право. Можете да получите съвсем реална присъда в затвора за разпространение на незаконни копия на видеоигри.

Анимето (японската анимация) за много японци е въпрос на национална гордост. Известни герои, включително Покемон Пикачу, могат да се видят на борда на националните авиокомпании.

Японските любими телевизионни предавания са готварските. Според статистиката 70% от всички телевизионни канали в страната задължително имат поне една такава програма.

Най-опасното място в японските градове е метрото. По време на пиковите часове на такива места редовно се появяват сексуални маниаци. Всяка година стотици хиляди жени и дори мъже се обръщат към полицията след такъв тормоз.

В метрото съществува една от най-специфичните японски професии - тласкачи. Това са специално обучени хора, които буквално тласкат хората в препълнените вагони, за да могат вратите на влака да се затворят и той да тръгне.

Япония е дом на огромен брой бойни изкуства - тук са измислени карате, джудо, айкидо и много други.

Япония се счита за много традиционна страна - все още не е трудно да срещнете жена в кимоно, местните традиционни къщи остават нормална алтернатива на жилищата. Независимо от това, младите хора са все по-силно повлияни от Запада, така че много традиции губят своето влияние, въпреки че не са забравени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати