Чудо на природата: Мравките се учат като хора

Чудо на природата: Мравките се учат като хора

Едно изследване доказа, че сред насекомите на нашата планета могат да се открият взаимовръзки и взаимоотношения, които напомнят човешките. Уникалното по рода си проучване разкри, че мравките са в състояние да се учат една друга как да намират храна.

Обект на изследователските наблюдения са били мравки от вида Temnothorax albipennis. Те се събират на двойки, използувайки сигнали за да контролират скоростта и трасето по което те се движат.

Целият процес се базира на двупосочна комуникация между учителя и ученика и по този начин постепенно предава знания сред колонията от мравки относно къде и как да се намери храна.

По конкретно поведението на мравките, които се обучават взаимно изглежда така: “Водачът” мравка променя нормалното си поведение, с което учи “ученика”. Учените обясняват, че “Водачът” спира да бяга, ако следващият “ученик” не я докосва непрекъснато с антените си.

Чудо на природата: Мравките се учат като хора

Наблюдавано е още, че когато разстоянието между тях се увеличи значително, всяка една то тях регулира скоростта така че разстоянието да е постоянно.

Специалистите, които извеждат необичайната черта от поведенческия характер на мравките, са категорични, че мравката ученик намира храна много по-лесно когато е в тандем с водача, отколкото когато е сама, което е най-голямото доказателство, че тези твари се учат взаимно.

Разбира се, докато водачът обучава мравка той самият изостава в собственото си намиране на храна, защото на него вече му трябва четири пъти повече време за да я открие.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати